Saavutettavuus yksin ei riitä Nielsenille: Accessibility Is Not Enough. ”The bigger point here, however, concerns a fallacy: the assumption that accessibility exists in a vacuum and can be scored without considering users and their tasks. Yes, there are technical criteria for supposedly making a website accessible. But even if you meet every high-priority checkpoint, users with disabilities might still be completely incapable of using your site. […] Accessibility is a necessary, but not nearly sufficient, objective. Your main focus should be on the site’s usability for disabled users, with an emphasis on how well the design helps them accomplish typical tasks.”

Käytettävyys on kingi. Käytettävyys ja saavutettavuus yhdessä ovat lyömätön pariskunta. Harmi ettei niitä voi äänestää tulevissa presidentinvaaleissa.

Nyt kun sain tämän sanottua, niin poikkean sivupolulle (pun not intented). Eksyin tänään, kirjaimellisesti, erään kotimaisen design-firman sivuille, joilla oli onnistuttu toteuttamaan liki kaikki virheet, joita käytettävyyden ja saavutettavuuden suhteen voi tehdä, ja vielä pari kaupan päälle. Se oli aika mainio saavutus ottaen huomioon sen, että sivuston laajuus taisi olla kokonaiset kolme sivua. Kaikki tekstit kuvia, ja tekstissä noloja kirjoitusvirheitä. Ei linkkiä etusivulle. Yllättäen avautuvia ikkunoita, varoittamatta toisille sivustoille johtavia linkkejä. Ja niin edelleen, ja niin edelleen. Koska tuska ei vielä ollut tarpeeksi viiltävää, kytkin selaimesta joutessani kuvat ja tyylit pois. Lopputuloksena oli tyhjänä ammottavaa valkoisuutta, jossa siellä täällä paistoi firman nimi, niitä kun oli käytetty kuvien alt-teksteinä.

Lohduttaudun sillä, että koska metatietoja ei oltu jaksettu täytellä eikä doctypeäkään määritellä, kukaan ei toivottavasti sivuille löydä.

Ei silti, eivät ne siellä taida asiakkaikseen muita halutakaan kuin niitä, joilla näkökyky toimii ja sisäinen simultaanitulkki osaa kääntää virheitä vilisevän sisällön ymmärrettävään muotoon. Jos olisin itse maksavalla puolella, niin miettisin totisesti pari kertaa — ei, en edes miettisi.