Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Virheistä voittoon

Ostin joskus jostain nimettömästä taloustarvikkeiden tukkumyynnistä elämäni parhaan paistinlastan. Paistinlastoilla on paha tapa milloin hilseillä, kuumua, sulaa, lipsua kädestä tai mitä ikinä, mutta tämä lasta, se oli verraton. Suuri oli suru, kun se jonkin muuton yhteydessä katosi. Yhtä hyvää en ole sittemmin löytänyt. Merkki jäi kyllä mieleen: se oli OXO.

En muistanut koko lastaa, kunnes tuotemerkki tuli tänään yllättäen vastaan universaalia eli kaikille sopivaa suunnittelua käsittelevän jutun yhteydessä: OXO’s Favorite Mistakes. Siinä yrityksen johtaja kertoo, kuinka on tehtävä virheitä, että päästään haluttuun lopputulokseen, ja kuinka juuri ne virheet itsessään ovat mielenkiintoisempia kuin yritysten menestystarinat. OXO:n verkkosivujen mukaan tuotteiden keskeisin ajatus ja kilpailutekijä on tämä: ”Universal Design – A philosophy of making products that are easy to use for the widest possible spectrum of users.” Artikkelissa jatketaan: ”A product’s function should be immediately apparent, and anyone should be able to use it.” Satsaus on kannattanut, sillä yritys tuottaa voittoa jo ties kuinka monetta vuotta peräjälkeen. Suomalainenkin ymmärsi homman jujun!

Kaikille, tai ainakin mahdollisimman monelle sopivan tuotteen tekeminen ei ole helppoa. OXO:ssa kuunnellaan käyttäjiä tarkalla korvalla ja palautteet otetaan tosissaan. Joskus käyttäjien ideat pääsevät tuotantolinjalle saakka: ”One woman wrote in asking why the handle on the potato masher was vertical instead of horizontal. […] OXO introduced a new masher in 1999 with, among other things, a horizontal handle that enables users to push down with more force. If Lee [OXO’s president] is disappointed that OXO didn’t come up with the idea on its own, he doesn’t let on. He’s more enamored of the design itself, its utter simplicity, and, in hindsight, how obvious it was. The new masher is a reminder never to stop questioning the norm and looking for improvements.”

5 Comments

  1. Lauri

    Kohdassa 3 (Solving problems that people don’t want solved) oli minulle ihan uusi juttu: juustohöylässä terän sijasta siima. En ole tullut ajatelleeksi näin voitavan tehtävän…

  2. Marjut

    Kaikki on mahdollista! Mutta sitten kun vielä löytäisi suomalaisen maahantuojan…

  3. ts

    OXOn juuresraastin Y-peeler on loistava. Jujuna normaaliin verrattuna terän sijoittaminen poikittain kädensijaan nähden eikä siis kädensijan suuntaisesti. Löytyy hyvin varustetuista liikkeistä.

  4. Marjut

    Ah, se kuuluisa hyvin varustettu liike! Niitä vain ei ikinä löydä silloin kun hätä on suurin… :-)

  5. ts

    Nooh, Stokkalla niitä ainakin on ollut sekä Hakaniemen hallin yläkerrassa sijaitsevassa keittiötarvikeliikkeessä. Ainakin muutama vuosi sitten..

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑