Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Uninen rokkari, jatkoa

Perinteisen paperinen Rumba kopsahti postiluukusta, ja lupaustensa mukaisesti valottaa lisää soittoaikakyselyn yksityiskohtia. Jutussa ääneen pääsevät vuorostaan ne keikkoja järjestävät tahot, joiden ahneutta on yleisesti arveltu syyksi aloittaa keikat pääsääntöisesti ihan liian myöhään, että tavallinen työläinen niitä pystyisi seuraamaan. Mielipiteensä sanovat niin Tavastian, Nosturin, Lutakon, Yo-talon kuin Klubinkin vastaavat.

Mutta mitä ihmettä! Kaikki muut järjestäjät liputtavat aikaisempien soittoaikojen puolesta, osa jopa pitkästi sitä perustellen, ja ovat valmiita vaikka standardisoimaan keikkojen aikaisemmat aloitusajat – paitsi Tavastian Merimaa. ”Väittäisin, että meille tulleen palautteen perusteella tilanne ei ole niin dramaattinen kuin tämä tulos. Me seurataan tässä asiassa sitä, kuinka yleisö äänestää jaloillaan”, Merimaa sanoo. Ja jatkaa: ”Ja onhan se niinkin, että jos bändi on valinnut esiintymispaikakseen yökerhon, esiintyminen tapahtuu yöllä. […] Sanotaan, että kaikki mikä alkaa puolenyön jälkeen on undergroundia. Ja eikös rock’n’rollin kuulu olla vähän undergroundia? Viinanmyynnin kanssa tämä asia ei korreloi millään tavalla. Kun keikan loppumisesta on puoli tuntia, narikassa käy vilske, oli paikka mikä vain tai missä päin maailmaa tahansa.”

Tavastian erityisasemaa rockin pyhäkkönä ja ”Suomen ainoana oikeana rockklubina” ei tarvinne erikseen kerrata. Kun Merimaa vielä samassa lehdessä kruunataan kotimaisen musiikkibisneksen vaikutusvaltaisimmaksi ties kunka monetta vuotta peräjälkeen, voi jokainen tykönään vetää johtopäätöksiä siitä, muuttuuko mikään.

3 Comments

  1. Veera

    Tavastia on siis yökerho! Tämä yllättävä jymyuutinen selittääkin kaiken. Ainakin sen, miksei siellä viihdy kuin hikisesti sen keikan ajan. Ei ihan loppuun sitäkään.

    Mutta oikeassa olet, Tavastian ja Merimaan kanonisoitu asema indikoi ikävästi sitä, että mikään ei tule muuttumaan.

  2. Marjut

    Niinpä, ei tässä oikein jää muuta vaihtoehtoa kuin äänestää jaloillaan, kuten Merimaa kehottaa tekemään. Samassa jutussa kerrotaan, että Nosturissa aloitusajat ovat pääsääntöisesti arkisin ysin pintaan, mutta viihtyvyydellään se saa Tavastian vaikuttamaan luksukselta. Argh.

  3. JP

    Haloo – miten siis hämy ylipäänsä voi käyttää ilmaisua ”underground” v.2005? *Haukotus*

Uninen rokkari

Ilolla pistän merkille, etten ole ainoa iltauninen, töissä käyvä rockin ystävä, sillä yli 4000 musiikin ystävää haluaisi keikka-ajat aikaisemmiksi. Tämä kävi ilmi Rumba-lehden kyselyssä, josta täälläkin taisin mainita. ”Yli 90 prosenttia vastanneista eli 4 375 henkilöä toivoi, että rock- ja pop-konsertit alkaisivat arkisin ennen kello yhtätoista. Halutuin alkamisajankohta keikoille on kello 21, jota toivoi 41 prosenttia eli 1 900 henkilöä. Monissa paikoissa illan pääesiintyjä aloittaa arkisinkin vasta aikaisintaan kello 23. […] Kaksi kolmasosaa vastanneista kertoi jättäneensä keikan joskus väliin liian myöhäisen alkamisajankohdan takia.” Nyt sitten vain peukkuja pystyyn, että myös keikkajärjestäjät huomaisivat tämän.

6 Comments

  1. Tomppa

    Itse olen täsmälleen samalla kannalla kuin kyselyn tulos, mutta jostain syystä en jaksa uskoa, että keikkoja järkkäävät baarit piittaa tuosta gramman vertaa. Mitä myöhempään baarissa on asiakkaita, sitä enemmän baarit myy asiakkailleen kaljaa. Tuntuukin, että suomalaista rock-kulttuuria ei ole ilman viinan juontia, surullista sinänsä…

  2. Marjut

    Älä muuta virka. Tosin jos en ihan väärin muista, niin ne jotkin kokeilukerrat, kun soitto on alkanut inhimilliseen aikaan, ovat olleet liki poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Sääli että suurin kate tulee viinasta. Mutta mitä luulet: nyt kun näitä raittiita rokkareitakin on alkanut putkahdella kaapeista esiin, niin muuttuuko myös yleisön juomakulttuuri? Onko vielä joskus tarjolla limudiskoja myös täysi-ikäisille?

  3. Tomppa

    Jaa-a, tuntuu aika utopistiselta ajatukselta. Ollaan kuitenkin Suomessa… Suurin (ainoa?) kate taitaa tosiaan tulle viinasta, ja bändeistähän on periaatteessa baarille vain kuluja, jos/kun niille maksetaan jotain liksaa soittamisesta. Jotkut bändit toisaalta taas saa asiakkaat juomaan enemmän, ja se johtuu joko bändin hyvyydestä tai huonoudesta… ;-) Kyselyn myötä luulisi kuitenkin tulleen klubien pitäjillekin selväksi, että aktiivisten asiakkaiden mielestä se bändi/artisti on tärkeämpi kuin viina ja humala. Klubit pitää muuttaa sellaisiksi, että niihin haluaa jäädä keikan jälkeen juomaan.

  4. Veera

    On aina hämmästyttänyt tämä varmuus, jolla anniskeluala on torpannut ajatuksen aiemmin alkavista keikoista. Että ei ihmiset sitten juo tarpeeksi sitä viinaa.

    Keski-Euroopan soittoruokaloissahan soitto soi järjestään illalla kahdeksan, yhdeksän aikoihin. Ilta aloitetaan hiukan aiemmin ja sitä jatketaan keikan jälkeen hilpeän anniskelun parissa. Kollektiivinen keikkakokemus paranee ja silti kassakone kilisee.

    Tietysti siinä on se riski, että kansa vaeltaa keikkapaikkaa viehättävämpään paikkaan iltaa jatkamaan. Jos rokki soisi meilläkin kello yhdeksän, minä poistuisin silti Tavastialta ensimmäisen encoren jälkeen ryysiksen ja huonon palvelun välttääkseni. Mutta se on Tavastian vika, ei sen yleisön.

  5. Marjut

    Veera, tuo on kyllä totta. Ei mullekaan Suomesta tule yhtään sellaista rokkipaikkaa mieleen, jonne haluaisi jäädä hengailemaan vielä keikan jälkeenkin. Kerubi oli poikkeus, joka vahvistaa säännön, mutta tuskin sielläkään kaikki pilkkuun asti viihtyivät.

  6. Veera

    Ei puhuta Kerubista tässä yhteydessä, jooko? Tulee ikävä. Hyviä keikkoja ja meininkiä.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑