Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Parempaa luettavaa, osa 2

Jos vaivaa tekemisen puute, eikä jaksa kaiken maailman meemejä täytellä, ja jos vielä päälle päätteeksi haluaa ehkä oppia jotain, voi vaikka lukaista Particletreen julkaiseman Treehouse-lehden (pdf) ilmaisen numeron. Lehdessä on 58 sivun verran tanakkaa asiaa web-suunnittelusta, haastatteluja, oppaita, kirja-arvosteluja… Esimerkiksi John Zeratskyn artikkeli Inheriting Expectations tarjoaa oivallisia näkemyksiä käyttöliittymäsuunnittelusta odotuksiin vastaamisen taiteena: ”People who use the applications we create have a complex set of ideas about how computers should work. These expectations help users determine whether their experience is one of comfort and empowerment or one of frustration and anxiety.”

2 Comments

  1. Lauri

    Ai sinä ehdit jo lukea tuon. Kellohan on vasta 7.20. Minä vasta latasin sen.

  2. Marjut

    En mie sitä kokonaan lukenut, pääasiassa silmäilin vain ja luin ne parhaat palat. Ihan kaikki jutut eivät kiinnostakaan… :-)

Parempaa luettavaa

Dyslexia Style Guide tulee sopivaan saumaan tänään startanneen aikuisopiskelijan viikon kanssa; viikon teemana kun on opiskelun ja osallistumisen esteenä olevien oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja voittaminen. ”Lokakuisen viikon aikana o­n tarkoitus toteuttaa valtakunnallinen kampanja, jonka avulla kansalaiset voivat suorittaa luku- ja kirjoitustaitonsa testauksen tai oppimistyylitestauksen sekä saada tietoa ja ohjausta oppimistaitojen puutteiden voittamisesta ja aikuisopiskelun mahdollisuuksista.” Pikalukitestin ja havaintokanavatestin voi tehdä verkosta löytyvän lomakkeen (pdf) avulla.

Dysleksia, lukihäiriö, on yksi yleisimmistä oppimisvaikeuksista. Sen helpottamiseksi on olemassa tiettyjä seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon vaikkapa verkkosivuja suunniteltaessa. Yksi hyvä tapa on helposti luettavien sans serif -fonttien käyttö (esim. Arial) ja riittävän suuri fonttikoko, sekä liian suurten kuvien välttäminen. Listat, otsikointi, marginaalit, sisällysluettelot sivun alussa, liikkuvan kuvan välttäminen, ja etenkin omien määritysten mahdollisuus – kaikki nämä tekijät auttavat paitsi lukihäiriöistä, myös ketä tahansa verkossa surffaajaa. [via]

1 Comment

  1. Sun äitis

    Kiitos Marjut, että vinkkasit tästä tärkeästä asiasta!

    Minun erityisopiskelijoillani on aiempi koulutie ja osallisuus yhteiskunnassa monta kertaa tysssännyt juuri lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksiin. Olisihan se aika sääli juttu, jos samasta syystä syrjäytyisi myös internetkansalaisena!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑