Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Otetaan yksi hyvä, kiitos

Erillisen tekstiversion luomisella verkkosivustosta voi olla hyvät tarkoitusperät, mutta käytännön toteutus karahtaa usein kiveen. Monesti tekstiversiota ei edes löydä, ja vielä useammin sen sisältö on karsittu malli alkuperäisestä. Viimeistään silloin hiipii mieleen, että onkohan tekijän ennakko-oletus ollut se, että se, joka tekstiversiota tarvitsee, ei pahemmin jaksa pitkiä jaarituksia lukea. No huh.

Tekstiversioiden (tahattomasti?) aikaansaama käyttäjien eriarvoisuus onkin mielenkiintoinen pointti, jota käsitellään tarkemmin artikkelissa Two sites aren’t more accessible than one. Erittäin hyvä kysymys on mm. se, kuinka ”vammainen” käyttäjän on oltava, että hänen oletetaan käyttävän sivuston tekstiversiota. Minäkin käytän niitä usein yksinomaan siksi, että en jaksa tihrustaa sisältöä vilkkuvien mainoksien ja muun epäolennaisen sälän joukosta. Muistan, kuinka esim. Nelonen aikanaan uudisti sivujaan ja tarjosi sinällään varsin toimivan ”tekstiversion”, joka sittemmin on kadonnut. Kyllä siinä kuviakin taisi olla, mutta toteutus oli mukavan kevyt ja helppo käyttää.

Muitakin ongelmia kahdessa erillisessä versiossa on: ”That usually means different URIs for different users; content that doesn’t refresh at the same time, if at all; and the risk of creating barriers to content that users otherwise could access, based solely on the prejudice of the content producer. It’s worse than merely being inaccessible. It’s a cop-out. And instead of welcoming users regardless of their abilities, it pushes them off into a drab, featureless user ghetto.” Kirjoittajan tavoin minäkin arvostan enemmän niitä, jotka edes yrittävät tehdä yhdestä sivustosta saavutettavan sen sijaan, että sivuutetaan koko juttu tai tehdään sivuista kehno kopio.

3 Comments

  1. Xe

    On Nelosella edelleenkin kevytversio (http://nelonen.fi/kevyt/), joka tarjoaa uutiset ja ohjelmatiedot normaalisivuja kötevämmässä muodossa, joskaan ei ihan pelkkänä tekstinä.

    Itse en mainosten vuoksi enää aikoihin ole tekstiversioita hakenut, kun Firefoxin Adblock-kilke siistii tavallisimmin käytetyt sivustot ja yllättävän paljon muitakin.

  2. Marjut

    Kas, niinpä onkin. Mutta ei tuota kyllä ihan heti löydä, varsinkaan jos ei tiedä etsiä. En olisi löytänyt minäkään.

  3. Lauri

    Muistan kun vuonna yksi ja kaksi tein nettisivuistani kaksi versiota. Ensimmäisen kykeneville selaimille ja toisen tekstipohjaisen, lähinnä Netscape 4:lle. Sisältö oli sama, karsin vain kevytversiosta ylimääräistä aineista, koristeellista materiaalia, jotta sivu olisi ilman tyylejä miellyttävämmän näköinen.

    Kahden sivun tekeminen jokaisen lisäyksen yhteydessä ei ollut ongelma, päivitys oli. Kun korjasin tai päivitin sivustoa, NN4-versio viivästyi helposti seuraavaan päivityskertaan ja lopulta jäi päivittämättä kokonaan.

    Sitten tein radikaalin tempun ja poistin tekstiversiohakemiston kokonaan ja katselin seuraavina viikkoina palvelimen virhelokista 404-koodeja. Tekstiversio oli tietenkin indeksoitunut hakukoneeseen korkeammalle kuin varsinainen sivustoni.

    Opin tästä jotain nettisivujen koodaajanakin, kai.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑