Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Matkantekoa kännykällä

Aamun Hesari tiesi kertoa ilouutisen: Tekstiviestilippu kelpaa pian kaikissa välineissä (€). Tähän saakka tekstiviestillä tilattavalla lipulla on päässyt köröttelemään pääasiassa vain metroissa ja ratikoissa, mutta laajemman käyttöönoton myötä lippu kattaa pian myös Helsingin sisäisen bussi- ja junaliikenteen. Mikäs sen mukavampaa: satunnaisen lipunostajan ei tarvitse kaivella kolikoita kuskille tai ihmetellä mitä se lippu nyt maksaakaan, mikä etenkin ratikoissa aiheuttaa usein päänvaivaa (kertamatka? vaihto? mikä ihme?).

Mutta että maksullinen matkustaminen ei olisi liian helppoa, on tilaaminen jokseenkin päätöntä. ”Tekstiviestilippu tilataan lähettämällä tekstiviesti A641 numeroon 16353. Ruotsinkielisen lipun tilauskoodi on AS641.” Kuka ihme on keksinyt tilauskoodin? A641? Muistamista on ihan turha edes yrittää, jolloin koodin ja numeron tallentaminen puhelimen muistiin on käytännössä ainoa tapa hoitaa homma. Kaikilla pysäkeillä tilausohjeita ei kuitenkaan vielä ole, mutta toivoa sopii, että asiaan tulee parannus sitten kun lippu käy useampaan kulkuvälineeseen.

Se ei kuitenkaan helpota sitä tosiasiaa, että kuskeille tämä tietää lisää päänvaivaa, eikä välttämättä vähennä ovilla jonottamista. Kännyköiden näyttöjä kun ei ole suunniteltu nopeaan tekstin vilkaisuun, ja tekstarilipun sisältö on varsin pitkä ja sekava numeroiden ja kirjainten sillisalaatti. Siinäpä sitten voi ikääntyvä ja/tai huonosti suomea osaava kuski yrittää tavata mitä ruudulla lukee, jos jaksaa siitä niin paljon asiasta välittää.

Olen useampaankin otteeseen tuntenut myötätuntoa postivirkailijoita kohtaan hakiessani paketteja tekstiviesti-ilmoituksella: pitkä numerosarja pitäisi saada naputeltua yhdeltä ruudulta toiselle, puhelimen taustavalo sammuu kriittisellä hetkellä, virkailija ei osaa vierittää näyttöä eri laitteilla, puhelin ehkä alkaa soida kesken kaiken jne. Bussikuski kohtaa ihan samat ongelmat, vaikkei onneksi joudukaan siirtämään tietoja minnekään. Vielä on matkaa toimivaan systeemiin.

1 Comment

  1. Tero

    Nyt kun lähes jokaisessa uudehkossa puhelimessa on BlueTooth, voisi ongelmaa helpottaa puhelimeen asennettava sovellus, joka osaisi BT:n välityksellä kertoa bussissa kuljettajan tai tarkastajan laitteelle, onko kännykässä voimassaolevaa lippua. Lipun tilaus voisi tietysti hoitua samalla ohjelmistolla. Postinkin hakua moinen voisi helpottaa: paketin numeron voisi välittää langattomasti virkailijan päätteelle. Tottakai tällainen vaatisi aika lailla investointeja päätelaitteisiin eri liikkumavälineisiin ynnä muualle, mutta ottaen huomioon, että ainakin pk-seudulla tullaan lähivuosina uusimaan matkakorttijärjestelmä – joka oli jo sitä tilatessa vanhentunut, kerrotaan – niin tuollaisen toiminnallisuuden sisällyttäminen mukaan ei varmasti olisi vaikeaa…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑