Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Huomaa minut!

On jo pidemmän aikaa pitänyt blogata kaiken maailman toimintovahvistuksista ja tarpeettomista ilmoituksista, joita näytölle tämän tästä putkahtaa, joita ei saa kytkettyä pois päältä ja jotka päivittäin toistuessaan ovat erittäin ärsyttäviä. Mutta toinen kärttyinen käyttäjä ehti ensin, ja minä komppaan perässä: Watchen das blinkenlichten.

Niin, palautteen antaminen käyttäjälle on taitolaji sekin, ja kohtuus pätee tässäkin asiassa. Käyttäjälle pitää selkeästi kertoa mitä tietyn toiminnon johdosta tapahtui (lähtikö lomake, päivittyivätkö tiedot jne.), mutta liika visualisointi ja informoiminen saakin aikaan vastareaktion. Ei enää! Tänäkin aamuna niin koti- kuin työkonetta avatessa vastassa olivat ne tutut ilmoitukset virustorjunnan kytkeytymisestä, mobiiliyhteyden toimimattomuudesta, pääsystä verkkolevylle, ikonien piilottamisesta, uuden sovelluksen avaamisesta, jne. jne. Kaikki sellaisia, jotka tiedän jo entuudestaan. Tosielämässäkin on varsin ärsyttävää ottaa vastaan neuvoja ja moneen kertaan mankeloitua tietoa, jos ne on jo sisäistänyt tai niitä ei tarvitse. Mutta toisin kuin tietokoneen kanssa, yleensä kiltti pyyntö tai vähemmän kiltti ärähdys riittää lopettamaan turhan tiedon tuputtamisen.

Artikkelissa listataan monia muitakin tietokoneen tuottamia viestejä, jotka saavat kirjoittajan pelihousut repeämisen partaalle. Yhteistä kaikille on se, ettei niitä pysty kontrolloimaan niin kuin haluaisi, tai ollenkaan. Tämä on hyvä esimerkki: ”One thing I dislike is sound effects that are beyond my control. For example, Windows Update makes periodic ’click’ sounds. I’d like to stop them but I can’t. I think the Windows operating system makes those click sounds under certain circumstances given particular settings, and Windows Update is just trying to fit in. Whatever the cause, it’s annoying and inconsistent with my otherwise mostly silent desktop.” Muistan elävästi, kun aikanaan pitkän vastaanhangoittelun jälkeen siirryin käyttämään Internet Exploreria, joka päästää vastaavan klik-äänen jokaisella klikkauksella ja ruudun päivityksellä. Vanhana Netscape-käyttäjänä olin tulla hulluksi, ja ensi alkuun taisin luulla kuulevani omiani. Sitä klik-ääntähän ei saa pois muuten kuin kytkemällä koko koneesta äänet pois, ja kuka sitä haluaisi? Jotkut ääniviestit kun kuitenkin ovat tervetulleita. Tuliketun kanssa tätä ongelmaa ei ole, luojan kiitos.

Mikä neuvoksi? Anna valta käyttäjälle: ”The key is to make these features optional, so users can turn them off after the ’oooh factor’ has worn off. Users will promise to be very impressed in the store, as long as you developers let them get some work done when they get home.”

7 Comments

  1. umtsibum

    ” ..kuin kytkemällä koko koneesta äänet pois, ja kuka sitä haluaisi?”

    MÄ!! Mulla ei ole ikinä äänet päällä, ellen nimenomaan halua kuunnella jotain ääntä. Ei o itse asiassa koskaan tullut mieleenkään pitää ääniä päällä huvikseen…

  2. Marjut

    Niin, nää on makuasioita. :-) MInä taas tykkään kuulla vaikkapa kilahduksen meilin saapumisesta, tai messengerin koputuksen – ja onhan noilla monilla sivustoillakin taustaääniä. Ne tosin saavat usein äkkilopetuksen. Mutta joskus vaikka virhetilanteesta ainoa tieto tulee äänen kautta, muuten saa hakata samaa nappia ikuisuuden tajuamatta tekevänsä väärin. Se ei tietenkään ole kovin hyvää suunnittelua.

  3. Lauri

    Tuttua juttua minullakin. Vähemmän triviaaleissa ohjelmissa ärsyttävät poistuttaessa ilmestyvät kysymykset ”Haluatko varmasti sulkea ohjelman?”. No haluan, sitähän varten rastia klikkasin.

    Ja äänistä, ei niitä minullakaan ole käytössä. Kaiuttimetkin ovat pois päältä. Hiljainen netti on paras netti.

  4. PA

    Voiko tähän taaskaan sanoa muuta kuin, että hanki Macci. :)

    Oikeasti minua huvitti huomata, kuinka Apple käyttää hiljattain uusitulla Switch-sivustollaan myyntiargumenttina sitä, että Mac OS ei huutele Windowsin tapaan itsestäänselvyyksistä (ei käske siivoamaan työpöytää, eikä hihku riemusta huomattuaan, että koneeseen on liitetty hiiri).

    [Sivuutetaan tässä yhteydessä se, mitä Mac OS X Tiger tekee, kun koneeseen kytkee kolmannen osapuolen valmistaman näppäimistön…]

  5. Marjut

    Macci siellä, Macci täällä. Jokohan kohta taivun..?

  6. terom

    Jokainen varmistusikkuna on turha, myös sellaiset, mitkä saa kytkettyä pois päältä. Ratkaisu on se, että ohjelma ei kysy mitään varmistusta. Jos käyttäjä teki jotain vahingossa, mitä ei halunnut, pitää ohjelman tarjota tapa palauttaa edellinen tilanne (undo, roskakori tms).

    Internet Explorerin linkkiklikkauksen ääni ei ole täysin turha, mutta on toteutettu kehnosti ja on monesti redundantti. Kyseessä on esimerkki positiivisesta äänipalautteesta, joista muina, hieman paremmin toteutettuina esimerkkeinä voisi mainita vaikka näppäimistön tai hiiren naksumisen niitä painettaessa. -> Ja koska näppäimistö ja hiiri jo naksuvat, ei Internet Explorerissakaan tarvitsisi välttämättä klikkauksesta tulla ääntä. Kehnolla toteutuksella viittaan toisaalta siihen, että ääntä ei voi (helposti) vaihtaa/kytkeä pois, mutta myös siihen, että (sama) ääni esiintyy automaattisesti sivulta toiselle siirryttäessä eikä ainoastaan klikatessa (vrt. Windows Update). Automaattisissa siirtymissä voisi olla vaikka jokin toisenlainen ääni (joka pitäisi olla helposti vaihdettavissa tai poistettavissa käytöstä).

  7. Jyri

    Juu.. Macci ei kyllä paljoa ylimääräisiä kysele eikä varmistele. Edes silloinkaan kun käyttäjä ajatuksissaan raahaa dokumentin doc:sta ulos tai nimeää uudelleen kotikansionsa..

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑