Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Hellan ääressä

Nyt kun feta-juustokaan ei enää ole fetaa muualla kuin Kreikassa, on hyvä luoda tarkempi silmäys keittiöasioihin. Taannoisessa Interact 2005 -konferenssissa nimittäin visioitiin myös tulevaisuuden keittiötä otsikolla Cooking with the Elements (pdf). Tutkimuksessa oli tarkasteltu sitä, kuinka keittiölaitteiden toimintaa voisi visualisoida laajennetun todellisuuden (augmented reality) keinoin, siis lisäämällä todelliseen maailmaan virtuaalisia esineitä.

Monille on liiankin tuttua, kuinka esimerkiksi vesihanat voivat tuottaa ylimääräistä päänvaivaa. Miltä kuulostaisi sellainen hana, jossa punainen valo näyttää, kun valuva vesi on kuumaa ja sininen vastaavasti kylmää? Ei enää vahingossa liian kuumaa vettä sormille! Tai jos vaikkapa jääkaappi heijastaisi sinistä valoa silloin, kun sen ovi on jäänyt vahingossa auki. Käyttäjätesteissä saadut tulokset olivat lupaavia, sillä melkein sata prosenttia käyttäjistä ymmärsi vaivatta värien merkityksen. Voi vain ihmetellä miksei tällaisia laitteita ole jo markkinoilla. [via]

4 Comments

  1. edsel

    Habitaresta esiteltiin telkkarissa hana, jossa vesi tulee lyhyen matkan kourua pitkin ja siihen ympätty valo värjää itse veden näyttämään eri väriseltä lämpötilan mukaan. Ehkä käytettävääkin mutta ainakin näyttävää…

    Jotain vastaavaa voisi haluta esimerkiksi limsapulloihin osoittamaan ylitsepursuavuutta (tai minulle riittäisi kyllä sellainen limuautomaattikin joka ei tiputa pulloa parinkymmenen sentin matkaa metalliseen kouruun).

  2. Lauri

    Itselläni on kerran jäänyt pakastimen ovi apposen auki. Onneksi vain puoleksi tunniksi. Lattia kylmeni, minä en.

  3. Marjut

    Noissa esitysdioissakin oli kuva sellaisesta hanasta, johon oli ympätty jokin värillinen valo, joka sitten heijasti altaan (ja veden?) tietyn väriseksi veden lämpötilan mukaan. Olisko ollut samanlainen aparaatti kuin Habitaressa nähty?

    Mulla kaasuhellan omistajana ja käyttäjänä olis monenlaisia tarpeita, etten suotta pelkäisi räjäyttäväni koko kämppää taivaan tuuliin.

  4. edsel

    Tuo esityksen hana oli kai tavalliseen hanaan tehty viritys (piuhat näkyi). Se toinen oli ihan jotain architecktidesigneä eli edellyttää muulta keittiöltä vastaavaa tyylilaatua (einespaketit pitää olla vähintään Fauchonilta). Tosin ei kai sellaisessa keittiössä vesihanaa tarvittaisikaan – juoma- ja ruuanlaittovesi tulee aina pullosta, astiat peseytyvät koneessaan ja pinnat pyyhitään sitruunantuoksuisilla liinoilla.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑