Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Eurooppalainen Käytettävä Alusta Mobiileille Kansalaisille

Jälleen on polkaistu pystyyn yksi EU-projekti, nimittäin Usability-driven Open Platform for Mobile Government, kavereiden kesken USE-ME.GOV. Jos nimi ei saanut vielä heittämään hanskoja tiskiin, niin taustoja tonkimalla selviää, että projektin tavoitteena on kehittää alusta, jonka kautta on mahdollista saada julkiset palvelut käytettäväksi jokaisen kännykkään – ja sehän kuulostaa varsin mainiolta. ”The new open platform will support usability, openness, interoperability, scalability, thus facilitating service deployment and access, as well as attractive business models satisfying service providers, public authority and citizens.”

Erityisen positiivista on se, että käytettävyys on yksi projektin kolmesta päätavoitteesta. Vuoden loppuun mennessä olisi tarkoitus saada käyntiin pilottiprojekteja, joissa tuotetaan kännyköihin tietoa mm. terveyspalveluista, koulutuksesta ja liikenteestä. Mielenkiintoinen esimerkki löytyy projektin viimeisimmästä uutiskirjeestä (pdf), jossa kerrotaan Portugalissa kehitteillä olevasta palautejärjestelmästä, jossa kansalaiset saavat avautua mobiilisti julkisista palveluista: ”This service has the particularity to allow the user to exercise citizenship by reporting detected problems, complaints and suggestions right from the spot and at any time.” Esimerkkitapauksina on käytetty raportoimista toimimattomista liikennevaloista tai kuopasta kadulla, mutta voisin kuvitella, että todelliset palautteenantotilanteet ovat vähän toisenlaisia. Palautteiden käsittelyn ja epäkohtien korjaamisen ripeyteen projektissa tuskin puututaan.

Vaikka osallistujalistaa katsoessa ensimmäinen ajatus onkin, että höh, miksei Suomi ole mukana, niin on oikeastaan aika mukavaa nähdä, että samanlaista kehitystä tapahtuu muuallakin; tässä projektissa erityisesti eteläeurooppalaisissa maissa. Tosin kun on seurannut viime aikojen uutisointia kotimaan tietoyhteiskuntakehityksestä, niin ehkä syytä onkin siirtyä ottamaan oppia muista. [via]

2 Comments

  1. Timo

    Tähän väliin voisin taas sanoa, että niin kauan kuin kännykän näyttö on postimerkin kokoinen ja yhteydet hitaita, siihen on ihan turha tunkea mitään saavutettavia tai saavuttamattomiakaan palveluita. Ne eivät vain yksinkertaisesti toimi ja niitä on hankala ja epämiellyttävä käyttää.

    Puhekäyttöliittymistä puhumattakaan.

  2. Marjut

    Right on. Mutta koska EU-projektista on kysymys, niin voisin melkein veikata että ne isonäyttöiset ja nopeat luurit ehtivät markkinoille tuota alustaa aikaisemmin. :-)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑