Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Ei niin yksinkertainen

Havahduin varsin myöhäisessä vaiheessa RSS-syötteiden seuraamisen hienouteen (late adopter, m.o.t.), mutta nyt kun Bloglinesin listoilla majailee 166 syötteiden avulla seurattavaa blogia ja uutispalvelua, en vaihtaisi sitä enää pois. Sijalle onkin astunut pelko siitä, että entä jos ne katoavat? Kuulemani mukaan pelko ei ole ihan aiheeton, ja kyllähän Bloglinesiakin huolletaan tämän tästä. Vain pari päivää sitten tilini todellakin oli tyhjentynyt, mutta ennen kuin pelihousuni olivat täysin riekaleina, asia korjaantui. Sitä ennen pääsinkin ihailemaan Bloglinesin söpöä huoltajasetää.

Mutta jos ei syötteiden seuraamisen aloittaminen ollut helppoa minulle, niin on toki olemassa käyttäjäryhmiä, joille se on monin verroin vaikeampaa. Kuluneella viikolla AFB julkisti tekemänsä tutkimuksen siitä, kuinka syötteiden seuraaminen sujuu heikkönäköisiltä käyttäjiltä: Reading and Subscribing to Blogs Through RSS: How accessible is this world to people with vision loss?

Vaikka RSS-lukijaohjelmien käyttäminen ruudunlukijoiden avulla onkin suurelta osin vähintäänkin hankalaa, sai viiden arvioidun ohjelman joukossa ollut Bloglines jonkinlaisen synninpäästön. Muilla ei mennyt ihan niin hyvin, sillä ongelmia ilmeni aina käyttäjätilin luomisesta syötteiden lisäämiseen ja ohjelmassa navigoimiseen saakka: ”There is a lack of comprehensive how-to information aimed at novice bloggers and most tutorials assume users are able to access and see the instructional diagrams, applications, and web pages. RSS readers are often difficult to work with. Some of the more serious problems included inaccessible installation procedures, menu bars that were difficult to navigate, and the inability to view the list of a user’s own subscriptions. On almost all the sites, evaluators found improperly labeled links, radio buttons, and edit fields; inaccessible combo-boxes; automatically scrolling lists of links; or a non-intuitive interface. All of these things make it difficult for screen reader users to navigate a web site.”

Edellä kuvatut kohdat, etenkin puutteellinen ohjeistus, ovat ongelmallisia näkevillekin, etenkin jos käyttökokemusta on verrattain vähän. Lomakkeiden ym. korjaaminen kaikille saavutettavaksi on lähinnä teknistä tietämystä ja etenkin viitseliäisyyttä vaativa seikka, jolla kuitenkin saa helposti paljon parannuksia aikaan.

Mutta mikä etenkin pisti raportista silmään ja huvitti, oli se, kuinka blogien lukemisessa on jo olemassa myös vanhanaikainen tapa: ”Though you can still read blogs the old-fashioned way – by typing in a URL and browsing through the content – most avid blog readers subscribe to their favorite blogs via RSS (Really Simple Syndication), which delivers new content to their computers in real time.” Jos siis uuzmediahypetyksen aikaan sanottiin kolmen kuukauden vastaavan normaalielämän vuotta, niin minkähänlainen mahtaa olla ajanlasku blogeissa?

5 Comments

  1. Kimmo

    Itse käytän Firefoxin Sage-laajennusta syötteiden seuraamiseen. Tällöin kaikki syötteet ovat kirjanmerkkeinä omalla koneellani, jolloin ne on helppo varmuuskopioida talteen säännöllisin väliajoin. Kovin helppokäyttöinen tämä systeemi ei kuitenkaan ole valmiiseen palveluun verrattuna, mutta hermojen säästö mahdollisessa vikatilanteessa maksaa vaivan takaisin.

  2. Marjut

    Kokeilin sitä joskus, mutta se tuntui niin hankalalta, etten kovin kauan jaksanut. Harmi.

  3. Aki Björklund

    Itsekin olen pari kertaa säikähtänyt feedieni kadonneen, mutta joka kerta syyksi on paljastunut väliaikaisesti disabloituna ollut javascript, jonka avulla feedilista tulostuu.

    Bloglinesin feedit voi exportata yleiseen OPML-muotoon valitsemalla Edit ja sitten aivan vasemman framen alalaidassa on export-toiminto. Hyvin piilotettu toiminto on ainakin minulle jatkuvasti tarpeen, kun etsin palvelulle käytettävämpää korvaajaa — toistaiseksi tuloksetta.

    Bloglinesin käyttöliittymä on mielestäni keskimäärin kehno, vaikka itse asia, eli feedien luku sujuu kohtuu miellyttävästi. Kehysten käyttö ja javascript-”linkit” saavat aikaan ikäviä virhetilanteita vähän liian usein. Monet, yleiseltä käytettävyydeltään paremmat palvelut kompastuvat siihen, ettei niillä seuraa miellyttävästi suurta määrää (200+ minun tapauksesssani) feedejä. Bloglinesissä tämä ei ole ongelma, varsinkin kun voi valita näkyviin vain päivittyneet feedit.

  4. Marjut

    Blondi kiittää, kokeili heti ja tarkentaa: millä päätteellä varustettuna tuo OPML-muotoinen dokkari pitäisi tallentaa? .xml?

  5. Aki Björklund

    Päätteellä ei taida olla paljonkaan väliä. Xml on ihan hyvä vaihtoehto.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑