Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Turku kaikille

Uutinen kertoo, että Turku on julkaissut esteettömyysportaalin: ”Turun kaupunki on julkaissut verkkosivuston, joka esittelee miten vammainen, ikääntynyt tai vaikka lastenvaunuja työntävä voi liikkua vaivatta turkulaisissa liikkeissä ja julkisissa tiloissa.” Suomessa sivusto on ensimmäinen laatuaan, mutta maailmalla vastaavanlaiset esteettömyysportaalit ovat yleisiä. Turku kaikille -portaalissa onkin kosolti tietoa turkulaisten palveluiden esteettömyydestä (tiloja on kartoitettu jo 140), mutta sivusto itsessään on hyvä todiste siitä, kuinka esteetön ei ole yhtä kuin käytettävä. Ainakin minä eksyin alta aikayksikön.

6 Comments

  1. kaura

    Ekselenttivä! Lisää tuommoisia!

  2. Marjut

    Niin, missä viipyy Helsingin vastaava?!!

  3. Aki Björklund

    Eihän tuo ole millään mittarilla esteetön. Korkeintaan jonkun konevalidaattorin mukaan. Ihan sellaiset perusasiat kuten linkkien erottuminen muusta tekstistä ja lomakkeiden labelit ovat unohtuneet — jopa vaihtoehtotekstit puuttuvat. Puhumattakaan nyt kamalasta ulkoasusta, surkeasta käytettävyydestä tai ilmiselvistä virheistä (kokeilkaapa vaikka hakua ja sitten vaihtaa kieltä).

    Hyvä tarkoitus ei näemmä takaa hyvää lopputulosta.

  4. Marjut

    Näin on, ikävä kyllä. Malliesimerkki siitä, miksi saavutettavaa pidetään synonyyminä tylsälle. Aika monta virheilmoitusta onnistuin saamaan tietämättä mitä tein väärin… Pitäisköhän lähettää palautetta?

  5. kaura

    Ilman muuta palautetta kannattaa jättää! Kovin murskaava kritiikki ei liene rakentavaa, mutta yksityiskohtainen ja perusteltu… no tiedät varmasti jo valmiiksi, mitä yritän sanoa. Se, että tällaista yleensä tehdään, on jo kannustamisen arvoinen juttu.

    Itse IT-alan ihmisenä tiedän, mitä kaikkea pitää palveluilta vaatia. Toisaalta julkisen sektorin asiakkaana tiedän liiankin hyvin, millaisilla resursseilla hommia painetaan sillä puolella. Olen sitä mieltä, että kunnat eivät voi priorisoida web-palveluja kovin korkealle, kun niukkuudesta jaetaan. Rakentava palaute kuitenkin auttaa suuntaamaan resursseja oikeaan suuntaan. Kun jotain kerran tehdään, se voitaisiin tehdä saman tien kunnolla.

    Ja jos huonoa palvelua on ostettu kovaan hintaan, palautteen avulla voidaan ehkä tehdä reklamaatioita tms.

  6. Marjut

    Osuit naulan kantaan, Kaura. Näin ajattelin minäkin. Pistän palautteen mietintämyssyyn.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑