Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Tietokone äidilleni

Viime aikoina maailmalta on kuulunut uutisia helppokäyttöisistä puhelinmalleista, sellaisista kuin vaikkapa Vodafone Simply, jotka eivät sisällä mitään ylimääräisiä kilkuttimia, vaan ainoastaan perustoiminnot. Niitä vain pari-kolme näppäintä sisältäviä, etenkin ikääntyneille, lapsille tai muuten erityistä selkeyttä kaipaaville tarkoitettuja luurejakin olen nähnyt muutaman. Suomesta niitä ei kuitenkaan saa, meidän on tyytyminen enemmän taitoa vaativiin malleihin.

Jossain vaiheessa mielessä ehti käväistä, että milloinkahan vastaava trendi hiipii myös tietokonemaailmaan, kun sillä sielläkin olisi ilmiselvästi käyttöä. No, nyt niin on käynyt: uutinen kertoo, että kaksi hollantilaista bisneshemmoa on kehitellyt yksinkertaisen peruskoneen. SimPC:llä voi surffata, lähettää sähköpostia, hoitaa pankkiasiat, kirjoittaa tekstiä, pelata joitakin pelejä ja tallentaa kuvia: ”Nothing more, nothing less. No bells and whistles, and thus
uncomplicated and secure.”
Koneen oletusfonttikoko on kauttaaltaan normaalia suurempi, ja lisäksi se on hiljainen, helppokäyttöinen ja halpa – käyttöjärjestelmäkään ei ole Windows (!). Ulkonäkö on yksinkertainen sekin. Jos vielä kävisi niin, että taitojen ja rohkeuden karttuessa pitäisi saada lisää ominaisuuksia, niin eipä hätää, mahdollisuuksia on. Uskaltaisikohan äitini kokeilla tällaista? Olisiko koneesta 60-vuotislahjaksi?

Niin kuin Thoreau sanoi: As you simplify your life, the laws of the universe will be simpler. O-jee.

3 Comments

  1. Ville

    Ja sitten ollaan lirissä, kun jokin webbipalvelu ei toimi kun ei ole Internet Exploreria.

    Mac miniä (http://www.apple.com/macmini/) tai jotain muuta Applen konetta olen miettinyt omille vanhemmille, ettei tarvisi olla puolin ja toisin huolissaan tietoturvasta. Simppelit ja toimivat perusohjelmatkin olisi mukana.

    SImPC on jo aika äärimmilleen viety, kun siihen ei voi edes ohjelmia asentaa. Olisivat voineet laittaa kuvia tai videota käyttöjärjestelmästä. Ilmeisesti tuossa sitten on jokin karsitumpi Linux.

  2. Marjut

    Minä jo odotinkin, että koska joku ottaa puheeksi macit. :-) Jotain kuvia simPC:stä, käyttiksestäkin, oli siellä hollanninkielisellä puolella. Aina yhtä mukavaa navigoida vieraalla kielellä…

  3. Stello

    Ollaan puhuttu tietsikan hankkimisesta vanhemmilleni.. Joku yksinkertainen versio olisi nimenomaan kiva, lähinnä alentamaan käyttökynnystä. Toisaalta olisi kai parempi hankkia jotain mahd. yleistä, niin tarvittaessa esim. puhelimitse neuvominen onnistuisi helpommin, tai voisi ainakin helposti löytää jonkun tutun, joka voisi mennä paikan päälle opastamaan, kun itselläni on tuota välimatkaa..

    Olisi kuitenkin kiva esim. webcam-jutella joskus vanhempien kanssa, kun muuten nähdään n. kerran kahdessa vuodessa. Ja puhelinlaskuista tulisi halvempia! =)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑