Tällaisena ihanana perjantai-iltana sopii vaikka heittäytyä tunteelliseksi – heti sen jälkeen, kun tuon jälleen kerran ilmoille ihmetykseni siitä, miksi uutiskirjeet täytyy tehdä pdf-muotoisiksi ja sitä myöten vaikeammin linkitettäviksi ja lainattavaksi. Eikö vain ole pienempi vaiva surffata html-sivulta toiselle kuin availla erillisiä liitteitä? Kyllä on!

Mutta heti kun tästä harmin aiheesta on päästy, voi lauhtua vaikkapa Design &amp Emotion Societyn elokuun uutiskirjeestä (pdf) löytyvän Design and the Feel of Emotional Experience -kolumnin parissa. Siinä valistetaan tietämättömiä siitä, mitä ovat tunteet ja kokemus, ja mistä erikoislaatuiset kokemukset erilaisten tuotteiden kanssa syntyvät. Tähän tapaan: ”A distinctive design that resonates with a person’s life, needs and concerns is experienced in a deeper and more elaborate way when the person feels a connection to it. This opens the door for profound experiences that go beyond the mere feeling of pleasure to include happiness, and sadness results
if this special object is lost.”

Ei ole mikään uutinen, että tuotteita suunnitellaan viihdyttämään, kiihdyttämään, huvittamaan, innostamaan ja ties mitä vielä. Vähintään yhtä tärkeää kuin positiivisten tunteiden aikaansaaminen olisi negatiivisten tunteiden vähentäminen, sillä juuri ne huonosti käytettäviin tuotteisiin liittyvät ikävät tunteet jäävät parhaiten mieleen. Paitsi että käyttäjä itse voi olla stressaantunut, myös tuote voi aiheuttaa stressiä. Design for Stress -artikkelissa (pdf) pureudutaan asian ytimeen ja etenkin siihen, kuinka stressiä voisi välttää.

Kirjoittaja on kehittänyt kahdeksanportaisen käytettävyyshierarkian kuvaamaan asioita, jotka vaikuttavat tehtävien suorittamiseen: alimmalla portaalla vaistot, ylimmällä käyttöoppaat. Väliin mahtuvat myös mm. fyysinen muoto, symbolit, värit, grafiikka ja teksti. Jokaisella portaalla voi kohdata stressiä aiheuttavia tekijöitä: ”The shape of a door handle, for instance, may communicate ’pull’ as opposed to ’push’, causing people to act accordingly – more often than not, it seems, in error.” Vastuuta stressittömistä tuotteista sälytetään suunnittelijoille, joiden tietämys ihmisen toiminnasta ja psyykestä ei aina ole ihan ajan tasalla. ”Conference-room discussions and usability tests in controlled settings don’t expose design teams to a whole lot of real-world issues. […] A better understanding of design and stress can reduce the amount of stress in our lives while improving products, reliability, and safety.”

Olkoon viikonloppusi stressitön!