Käytettävyyden peruskäsitteistöä pölistellään toisinaan, mutta sitten palataan taas kiltisti ruotuun puhumaan asioista, jotka suuri (maksava) yleisö tietää ja tunnistaa. Tänään ollaan heittämässä romukoppaan kahta termiä, nimittäin käyttäjää ja johdonmukaisuutta.

Is ”user” the best word?, kysyy Richard I Anderson. Pitäisikö ennemminkin puhua ihmisistä tai asiakkaista? Käyttäjätutkimus ylettyy usein myös niihin ihmisiin, jotka eivät itse asiassa ole syystä tai toisesta käyttäjiä ollenkaan – millä nimellä heitä pitäisi kutsua? Tulevat käyttäjät? User-to-be? Juuri kun juttua lukiessani olin ehtinyt ajatella, että ostan aikanaan termihirvityksenä pitämäni user experiencen minä päivänä tahansa mieluummin kuin huonosti kääntyvän customer experiencen, niin eikö vain joku jo ennätä kertomaan miksi suosii jälkimmäistä: User or not to User that is the question. Raha puhuu, tietenkin.

Mutta aikaisemmin en tiennytkään Tuften sanoneen, ettei ihmisiä millään muilla aloilla kutsuta käyttäjiksi kuin suunnittelumaailmassa ja huumebisneksessä. Pistää miettimään.

Ja sitten on tuo johdonmukaisuus suunnittelussa: Consistency in Design is the Wrong Approach. Johdonmukaisuudesta puhuttaessa kuulemma tuijotetaan työn alla olevaan tuotokseen ja unohdetaan käyttäjä (täällä käyttäjistä voi vielä vapaasti puhua). Parempi lähestymistapa olisi miettiä sitä, mitä käyttäjä tietää: ”You don’t actually have to know anything about your users to talk about making things consistent. You only have to know about your design, which most designers are quite familiar with. Current knowledge, on the other hand, requires in-depth knowledge of the users. And that takes research time and investigative effort. It doesn’t come cheap, like consistency does. But it produces much, much better results.”

Mutta eipä hätäillä. Vaikka kirjoittaja pitääkin johdonmukaisuutta ja käyttäjän tietoja kolikon eri puolina, niin eivät ne silti ole toisiaan poissulkevia asioita, sillä kumpaakin tarvitaan. Jos verkkosivuilla on useita lomakkeita, on hyvä suunnitella ne niin, että käyttäjä tietää minkä kenttien täyttäminen on pakollista. Ja koska emme halua hämätä käyttäjiä, tulisi sivuston kaikissa lomakkeissa johdonmukaisesti noudattaa samaa merkintätapaa. Ei se nyt sen ihmeellisempää ole.