Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Esteettömästi verkkoon – sitten joskus

Kesällä ilmestyi Access by Design: A Guide to Universal Usability for Designers, oivallinen kirja saavutettavuudesta. Nyt kirjan kirjoittaja Sarah Horton on DWM:n haastateltavana. Haastattelussa on paljon asiaa siitä, kuinka saavutettavuutta voi huomioida käytännön tasolla, kun verkkosivuja suunnitellaan ja rakennetaan. Loppujen lopuksi monessa kohtaa kyse on pienistä valinnoista, joilla käyttäjä otetaan huomioon: ”Let’s just say for instance (as it’s a lot easier to explain with actual examples) you’re sitting there, you’re in the process of designing a Web site, you have to make a decision about what font to use, or whether to use images for your navigation – if you adopt an ’access by design’ approach to making those decisions you’re going to make a choice that’s going to favor the universal usability of your site. In that case it would be ’Oh, OK, I won’t use images, I’ll use text for a link.'”

Jutun lopussa on tuotu hyvin esille kaksi saavutettavan sivuston perusperiaatetta: sisältö irti rakenteesta ja valta käyttäjälle – tarkoittaa siis sitä, että sallitaan vaikka se fonttikoon suurentaminen. Kirja on amerikkalaiseen tapaan selkeä ja suhteellisen helppolukuinen, eli ilman muuta perehtymisen arvoinen.

Kotimaisen saavutettavuuskirjan puuttuessa saattavat myös suomalaiset kunnat joutua sijoittamaan kyseiseen teokseen. Taannoisessa esteettömyyden huomioimista koskeneessa kuntaselvityksessä (doc) kävi nimittäin ilmi, että suuressa osassa kyselyyn vastanneista kunnista ei esteettömyysasioihin ole kiinnitetty juuri lainkaan huomiota. Verkkoviestinnän osuus oli suhteessa vieläkin huonommalla tolalla, sillä niissäkin kunnissa, joissa esteettömyydestä oltiin edes vähän hajulla, ei ymmärretty verkon saavutettavuuden merkitystä juuri lainkaan. Tähän kohtaan voisi sanoa jotain ikääntyvien käyttäjien jatkuvasti kasvavasta määrästä. Nuoret, hakeutukaa alalle! Tältä saralta eivät työt tulevaisuudessa lopu. [via]

2 Comments

  1. JP

    Kaiketi tarvitaan myös jonkinlaista aktivointia noiden virassa nuokkuvien viranomaistenkin touhusteluun? Hehän nämä tilaukset tekevät.

  2. Marjut

    Ilman muuta niin. Luulen, että tämä on vähän myös tiedottamisongelma: monessa paikassa ei varmasti edes tiedetä, että asioihin pitäisi kiinnittää huomiota, saati sitten että esteettömyydestä kyllä mainitaan myös laissa (Suomessakin, selvityksessä on hyvä tiivistelmä siitä). Sitten vasta havahdutaan, kun omaan nenään tuulee, niin kuin meillä päin sanotaan… Ja se on usein liian myöhään.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑