Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Se pieni ero..?

Blogilistan ollessa alhaalla onkin yhtäkkiä ylimääräinen hetki aikaa käytettäväksi vaikka kasautuneiden artikkeleiden lukemiseen. Niistä päällimmäisenä on HCI:n elokuun uutiskirje, jossa kysellään, onko verkkosivuilla sukupuoli ja ruoditaan taannoista tutkimustulosta siitä, kuinka sukupuoli määrittelee visuaalisia preferenssejämme internetissä. Kärjistäen: naiset suosivat pyöristettyjä kulmia ja miehet suoria viivoja. Hmm, tästä olen tainnut joskus olla jopa leikkimielisessä sanaharkassa entisen kollegani kanssa…

Miehillä ja naisilla on siis erilainen maku ja erilaiset mieltymykset, eikä se liene uutinen kenellekään. Käytännössä se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kohderyhmä on otettava suunnittelussa huomioon: ”If you know what the target consumer group is and you know what their basic aesthetic is, you can design for that group independent of your gender.” Mutta vaikka tutkimuksen mukaan miehet suosivatkin miesten suunnittelemia sivuja ja naiset naisten, en silti jaksa uskoa, että oikean kohderyhmän tavoittamiseksi pitäisi myös suunnittelijoiden olla samaa sukupuolta. Kykyä suunnitella erilaisille ihmisille erilaisia tuotteita sanotaan ammattitaidoksi.

6 Comments

  1. jjp

    Pian varmaan haetaan suunnittelijoita nais- ja miessukupuolelle sunnattujen web-sivujen tekemiseen.

    Toisaalta eihän ominaisuudet mihinkään lopu: rotu, uskonto, seksuaalinen suuntautuneisuus…

    Ei välttämättä sukupuoli ole se määräävä ihmisen ominaisuus.

  2. Leena

    Nyt se sitten selvisi! Olen kuin olenkin mies sillä pidän suorista viivoista.
    Harvat tekemäni ”leiskat” on myös olleet erittäin suoraviivaisia ja -kulmaisia mutta se on pelkkää laiskuutta, sillä kulmien pyöristely vaatii lisäefortin :)

  3. Marjut

    Minäkään en paljoa ole jaksanut kulmia pyöristellä, ja lempisaittini on mil.fi. :-) Tämän blogin hempeä väritys on ihan silkkaa itseironiaa, joka tosin ei taida minua tuntemattomille avautua…

  4. pni

    Kuultua:

    ”Minä en pidä naisten kirjoittamista blogeista”
    – mies

  5. Marjut

    No niinpä tietenkin. Minä taas en kaikista blogeista edes tiedä kirjoittaako niitä mies vai nainen, enkä totta puhuen siitä juuri välitäkään. Sen sijaan nuo eläinten mukakirjoittamat blogit eivät oikein nappaa. :-)

  6. jjp

    samahan se on kumpi sukupuoli kirjoittlee…tärkeintä kait on että molemmat kirjoittavat…valitkoon jokainen sitten omansa tai jos ei löydy kiinnostavaa niin voi tehdä oma blogi. silloin löytynee mieleistään sisältöä.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑