Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Ääneenlukua

Tämän päivän kiva kapine on ruudunlukija PDA-laitteille ja kännyköille: Mobile Speak Pocket. ”Mobile Speak Pocket is a screen reader that provides you with access to all the functionality of the device, allowing you to discover the exciting world of Windows-based PDA’s and Smartphones. Mobile Speak Pocket is compatible with a variety of Pocket PCs and Smartphones. [It] works with a variety of keyboards, braille devices available on the market. The user has the complete flexibility to chose a PDA or a Smartphone and add Mobile Speak Pocket to it. Users can chose between a large variety of languages and voices.” Ainakin PDA-versiosta on tarjolla myös suomenkielinen versio. Tätä kun vielä pääsisi kokeilemaan! [via]

Samaa aihepiiriä hipoo Suhteellisen neutraali, kuvailutulkkauksen opiskelijan blogi, josta piti mainita jo aikaisemmin. Kuvailutulkkaushan tarkoittaa jonkin kohteen, esimerkiksi taideteoksen tai näytelmän, suullista kuvailua ihmiselle, joka tarvitsee näkemisen tueksi sanallista kuvailua. Tulkkausta on Suomessa harjoitettu jo jonkin aikaa, mutta koulutusta siihen ei ole aikaisemmin järjestetty. Umtsibum referoi koulutusta blogissaan varsin perusteellisesti ja hyvin, joten hajulle pääsee myös koulutukseen osallistumatta. Siitä propsit!

Lisäys: Eivätkä äänet tähän lopu: YLE ottaa äänitekstityksen käyttöön. ”Näkövammaiset ja lukemisesteiset voivat entistä paremmin seurata ulkomaisia TV-sarjoja, kun YLE ottaa syyskaudella käyttöön uuden suomenkielisen äänitekstityspalvelun TV1-digikanavalla. Äänitekstityksessä ruudulla näkyvä teksti kuuluu synteettisenä puheena. […] Raidalla kuuluu sekä synteettinen äänitekstitys suomeksi että ohjelman alkuperäinen ääni sopivalla voimakkuudella.”

3 Comments

  1. umtsibum

    Kiitos propseista :) Täytyy sanoa, että nautin koulutuksesta kovasti. Se antaa ihan uutta näkökulmaa ennestään tuttuihin (taide/kulttuuri)juttuihin.

    Lisää paukkuu heti huomenna, jos Bloggeri lakkaa jumimasta…

  2. Marjut

    Kunnia sille kelle se kuuluu. :-) Paukutusta odotellen.

  3. Timo

    Tuli mieleeni, että jos talossa on näkövammainen ja näkevä, niin eikö tuollainen puhesyntetisaattori käy näkevän hermoille ennen pitkää? Saako sen toimimaan kuulokkeiden kautta?

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑