Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Käyttäjää tutkimassa

uiGardenissa pölistellään arkistojen aarteita, kun kierrätykseen on saatu Cooperin sivuilla jo vuonna 2001 julkaistu Making use of user research. No, hyvää kannattaa tietysti kierrättää. Vaikka artikkelissa onkin ihan pätevää asiaa käyttäjätutkimuksen menetelmistä, niin sitä vaivaa lievä yksioikoisuus: käyttäjiä voi toki tutkia muutenkin kuin käytettävyystesteillä tai etnografisesti kentällä. Minne unohtuivat esimerkiksi haastattelut ja kyselyt? Jos oikein haluaisi pilkkuja viilata, niin otsikko voisi mieluummin olla Making use of usability research, ja sittenkin sisällöstä jäisi puuttumaan olennaisia tutkimustapoja. Nillityksestä huolimatta kuitenkin oiva peruspaketti testaamisesta ja etnografiasta.

Käyttäjiä tutkitaan monista muistakin syistä kuin käytettävyyden testaamismielessä. Yksi syy on kartoittaa käyttötarpeita, josta konkreettisen esimerkin esittää Mobile vs. Desktop design: an example -artikkeli. ”This design, based on the users’ needs in different contexts, can not be achieved by simply indicating which parts of a page should be published to a mobile.”

1 Comment

  1. Ilkka

    Aivan totta, Cooperin näkökulma onkin aina ollut enemmän tee-ja-testaa kuin että yrittäisi ensin selvittää kunnolla että mistä käyttäjille on hyötyä (kenttämetodit), yrittää tehdä paras mahdollinen design ja vasta sitten testata, että varmasti toimii.

    Minusta konteksti ei muuta sitä, mitä käyttäjät haluvat saada aikaan, mutta se saattaa muuttaa tavan, jolla tuota tavoitetta kohti on mielekkäintä edetä. Tuossa laskutusesimerkissä oli kyse hieman eri käyttötapauksista. Ensimmäisessä käyttäjä hoitaa kaikki laskut pois alta ja jälkimmäisessä on tarve saada yllättävä/kiireellinen lasku hoidettua. Mobiiliympäristö ei tuota ero sinänsä tee, vaan tilanne itse.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑