Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kansainvälinen, osa 3

Muutaman mutkan (1, 2, 3) kautta päädyin lukemaan jälleen yhtä artikkelia siitä, kuinka antropologisia menetelmiä hyödynnetään käyttäjätiedon kokoamisessa, kokoajana tällä kertaa Intel: Intel Scientists Help Sell PCs. Intel on avannut neljä uutta toimipistettä eri puolille maailmaa tarkoituksenaan suunnitella tietokoneita kasvaville markkinoille: ”Traveling from dusty rural villages in India to busy Internet cafés in Brazil, these Intel employees will collect data from weather to the content needs of people in regions where computers are not yet popular. […] With the creation of its new business unit and four development centers, Intel has set up permanent and locally hired staff to do ethnographic studies and engineering. The efforts appear to be paying off.”

Niin kuin jutussakin mainitaan, Intel ei suinkaan ole ensimmäinen ja ainoa, joka menee oikeiden käyttäjien luo autenttiseen ympäristöön. Huomioimisen arvoista sen sijaan on se, että etnografisen tutkimuksen tekijät ovat paikallisia tutkijoita. Niin on varmasti tehty joskus muuallakin, mutta etnografisen tutkimuksen luonteen tuntien on varsin merkityksellistä, että tutkija tuntee kontekstin ja jakaa saman kulttuuriperimän tutkittaviensa kanssa. Ulkopuolisilta saattavat pienet kulttuurisidonnaiset seikat jäädä usein ymmärtämättä.

Kansainvälisten asioiden parissa askartelee tällä viikolla myös Nielsen artikkelissaan International Sites: Minimum Requirements. Siinä Nielsen vääntää rautalangasta (amerikkalaiselle) lukijakunnalle, että maailmassa on myös metrejä ja Celsius-asteita, ja päivämääriäkin merkitään monella eri tavalla. Ihan napakka esitys minimivaatimuksista, jos useampia kansakuntia tavoitteleva sivusto on työn alla.

2 Comments

  1. Timo

    Olen usein törmännyt yhteen ongelmaan, jota Nielsen ei tuossa lyhyessä artikkelissa käsittele. Nimittäin kun yleensä kysytään nimeä, osoitetta, puhelinnumeroa, sähköpostia, ZIP-koodia tai postinumeroa ja jopa valtiota, niin miksi ihmeessä sinne sitten lipsahtaa pakolliseksi se State-ruutu, josta voi valita vain USA:n ja hyvällä tuurilla myös Kanadan osavaltioita.

    Usein tähän ryppääseen laitetaan Other countries -vaihtoehto, joka liian usein tuottaa vain virheilmoituksen ”Select state”. Sitten kun siitä suutuspäissäsi valitset jonkun osavaltion, tulee virheilmoitus, että ZIP-koodi on virheellinen.

    Kaiken huippuna painat back, jolloin koko lomake tyhjenee…

  2. Marjut

    Siinähän on vain asiat laitettu tärkeysjärjestykseen! :-)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑