Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Yhteistyöllä se sujuu

Hyvän käytettävyyden luominenkin on yhteistyötä, sanotaan. Yhteistyötaitoja käyttäjälähtöisten prosessien toteuttamiseksi tarvitaan niin oman tiimin sisällä kuin asiakkaan kanssa työskennellessäkin. Ellei satu työskentelemään nimenomaan käytettävyyteen erikoistuneessa asiantuntijaorganisaatiossa, vaan edustaa alaa tiimin yhtenä jäsenenä, voi talon sisällä työskenteleminen saada joskus samoja piirteitä kuin jos tekisi töitä asiakkaankin kanssa. Joka tapauksessa on osattava kuunnella, perustella omat mielipiteet ja kunnioittaa toisten ajatuksia, vaieta oikeassa kohdassa, olla puuttumatta itselle kuulumattomiin asioihin, keksiä uusia ratkaisuja, ja niin edelleen.

Building positive team relationships for better usability muistuttaa siitä ikävästä tosiasiasta, että monesti käytettävyysihmisiin saatetaan suhtautua kaikkitietävinä poliiseina ja bessewissereinä, jolloin yhteistyöstä voi pahimmillaan tulla paitsi turhauttavaa, kenties myös mahdotonta. Yhteistyön saa kuitenkin sujumaan paremmin, kun muistaa edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös tuoda esiin käytettävyyden huomioimisesta koituvan yhteisen hyvän: ”[…] argue that usability is altruistic: Design for others as you would have them design for you.”

Getting IA Done, Part I puolestaan kuvaa käytettävyysihmisen arkea ja työtapoja, jotka monessa kohdassa allekirjoitan: ”As we all know, work isn’t just about the big lessons – it’s also about the little lessons. For IAs, it’s about building experience as designers, and it’s also about learning how to be more productive in the software we use most.” Toiset ihmiset ovat olennainen osa tekemistä – se on käytettävyyden ydin. Onnea on oppia ammattitaitoisilta kollegoilta, mutta vielä enemmän oppii itse käyttäjiltä.

Näillä puheilla takaisin käyttäjätestien pariin, sillä hommahan menee juuri näin: ”The basics of user testing are relatively easy, but becoming a highly skilled test moderator takes a significant amount of experience, which can only come from participating in many user-testing projects.”

2 Comments

  1. Tuula

    Joo-o. Välillä tosiaan tuntee olevansa joku ”käytettävyyskomisario”, kun yrittää katsoa asioita vähän eri kulmasta. Ja välttämättä kun se näkökulman vaihtaminen ei maksa juuri sen enempää, kuin mitä vanhatkaan toimintatavat. Usein vain sen ajattelun vaivan. Mutta siihenhän tuntuu töissä olevan valitettavan harvoin aikaa…

  2. Marjut

    Se hyvä puoli tässä alan yrityksessä työskentelemisessä tosiaan on, ettei firman sisällä tarvitse perustella miksi käytettävyys on tärkeää, ja sitä samaa poliisin hommaa tekevät kaikki. Usein tuntuu siltä, että asiakkaidenkin keskuudessa ulkopuolisen näkökulma on helpompi ottaa vastaan kuin jos joku ”omista” sanoisi samaa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑