Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Valtionhallinto virtuaaliluokalle

Kaikessa hiljaisuudessa on valmistunut selvitys siitä, kuinka valtionhallinnon henkilöstön kouluttaminen ja kehittäminen voitaisiin varmistaa hupenevien voimavarojen, resurssipulan ja entistäkin suurempien tehokkuusvaatimusten ristipaineessa. Mitä siis tehdä, kun väki vähenee, mutta työt eivät? No, siirretään koulutus verkkoon: ”Voimaa verkosta” – Valtionhallinnon verkkokoulutusselvitys julkaistu.

Selvityksessä (pdf) rakennetaan kaunis ja varsin optimistinen malli valtionhallinnon yhteisen verkko-oppimisen portaalin, verkko-oppimisen torin avaamiseksi. Vetovastuu lankeaisi Suomen virtuaaliyliopistolle (joka muuten taitaa olla hiukan henkitoreissaan). Verkossa voitaisiin hoidella paitsi osaamisen kehittäminen yleisellä tasolla, myös tehtävistä toisiin siirtyvien ihmisten perehdyttäminen uusiin hommiin. Yhtä lailla tärkeää olisi saada jo olemassaolevat verkko-oppimisympäristöt yhden ja saman sateenvarjon alle. Ja paljon, paljon muuta. Aikajänne taisi ulottua vuoteen 2007, eli ei auta aikailla.

Selvitys on täynnä sellaisia termejä kuin vastuuprosessi, eToiminta, case-pankki, investointitarve ja toimintakehikko (ja hei, siellä puhutaan myös blogeista ”yhteistyötä tukevina mekanismeina”!), ja vaikka päämäärä on ilmeisen hyvä, en voi olla miettimättä sitä, kuinka yhtälöön mahtuu vielä se keskeisin muuttuja: työntekijä, jonka on vielä kaiken karsimisen ja tehostamisen keskellä revettävä verkko-opiskelijaksi.

Blogeista puheen ollen: blogi-termi tulee jälleen tyhjentävästi määriteltyä. Kas näin:

”Yksinkertaisimmillaan blogi (weblog / nettipäiväkirja) voidaan määritellä säännöllisesti päivitettäväksi sivuksi, jolla uusin materiaali sijoitetaan aina sivun ylälaitaan. Filtteriblogien tavoitteena on kommentoida ja nostaa esiin ajankohtaista materiaalia verkosta, journaaliblogit ovat henkilökohtaisen päiväkirjan tapaisia kommentaareja ajankohtaisiin asioihin.”

Filtteriblogi? Journaaliblogi? Okei…

4 Comments

  1. vaasalainen

    No joo,
    näitä uusia sanojahan löytyy jatkuvasti, vaan jostain syystä blogille ei ole löytynyt kansan suussa maistuvaa vaihtoehtoa.

    Itse huomasin (Googlen mukaan) käyttäneeni ensimmäisen kerran netissä sanaa kaupunkiblogi,
    tässä muutamia lisää: paikallisblogi, alueblogi, lääninblogi, ääriblogi jne…

    HYvää juhannusta

  2. Marjut

    Ah, rakkaan lapsen monet nimet! Lisää määritelmiä löytyy kasapäin vaikka blogiwikistä.

  3. Timo

    Verkkoloki eli verkkis. Mitähän kielitoimisto ehdottaisi.

  4. Marjut

    Ihan kuin aiheesta olisi ollut kieli-ikkunassa, mutta haeskelu paljasti, että taisin muistaa väärin. Omaan korvaani blogi kuulostaa parhaimmalta, ja bloggaaminen kahdella g:llä.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑