Olen suuri uutiskirjeiden ystävä – diggailen niitä melkein yhtä paljon kuin bändipaitoja. Niinpä kirjeitä kolisee postiluukkuuni useampia kappaleita päivittäin, enkä epäröi tilata uusia tai perua vanhoja tilauksia sen mukaan, kuinka tarpeelliseksi tai hyväksi uutiskirje osoittautuu.

Taannoin myös Helsingin Sanomat alkoi julkaista päivittäistä uutiskirjettä, ja minä tietysti riensin sitä tilaamaan. Arvelin, että saattaisi olla hyvinkin hyödykäs vaikka silloin, kun en koneelta pääse tuoreita uutisia lukemaan, ja ehkä siellä olisi mukana jotain lisäkivaa. Kylkiäisenä luvattu 5 kappaleen irtonumerolukuoikeuspaketti oli mukava lisä (joskin jäi käyttämättä, koska en koskaan löytänyt paikkaa, joka olisi mahdollistanut käyttöönoton, ja palautelomakkeitahan hesarissa ei harrasteta).

Mutta reisille meni. Sisältö olikin vain nk. vanhan kertausta sellaiselle käyttäjälle, joka jo muutenkin seuraa uutisvirtaa suhteellisen tiheään päivittäin. (Oma vika, mitäs tilasin.) Senkin olisi tosin voinut ymmärtää, jos kirjeestä olisi muuten saanut jotain tolkkua: sähköpostiohjelmassani sisältö oli yhtä sotkua, vaikka miten yritin asetuksia säätää. Kävin pari kertaa toiveikkaana kurkkaamassa josko tilausasetuksiin olisi maagisesti ilmestynyt mahdollisuus valita tekstimuotoinen kirje, mutta ei. Lopulta koko kirje piti perua.

Vasta tänään mennessäni uuden tilausyrityksen ja samojen kokemusten myötä perumaan kirjettä toistamiseen huomasin asetussivun oikeassa laidassa nk. disclaimerin: ”Uutiskirjeen Tuoreimmat uutiset ja sää -osiot ovat automaattisesti päivittyviä ja niiden toimiminen edellyttää, että työaseman sähköpostiohjelma ja sähköpostipalvelin hyväksyvät dynaamiset sisällöt.” Just joo. Eikä sitten muuta. Ihan noin tietoturvamielessäkin olisi mukava tietää minkälainen yritys sallii sähköpostiviesteissä dynaamiset sisällöt? Ja ymmärtääköhän peruskäyttäjä ylipäätään, mitä moinen ukaasi tarkoittaa? Siinä saattaa moni käyttäjä ihmetellä, että onpas hesarin uutiskirje tosi kökön näköinen tajuamatta, että vikahan onkin lukijassa – mitäs käyttää sellaista meiliohjelmaa, joka ei tue hesarin standardeja. Juu, jatkossa tyydyn hesarin tuoreisiin niin kuin tähänkin asti, ne kun saa kätevästi tekstimuodossa. Ja se riittää minulle.