Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Uudet suositukset

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JUHTA on saanut uudistustyönsä valmiiksi ja julkistanut JHS 129 Julkishallinnon verkkopalvelun suunnittelun ja toteuttamisen periaatteet (pdf). Aikaisemmin ”Julkishallinnon www-sivuston suunnittelun ohjeet” -nimellä kulkeneessa dokumentissa painopiste on erityisesti loppukäyttäjälle tarkoitetun käyttöliittymän toteutuksessa sekä hyvän palvelun tuottamisessa, kertoo ITviikon uutinen aiheesta. Muutakin on muuttunut kuin vain nimi: ”Hyvän verkkopalvelun näkökulmaa on laajennettu ottamalla mukaan katsaus verkkopalveluihin liittyvästä lainsäädännöstä sekä syventämällä metatietoihin ja tietoturvallisuuteen liittyviä asiakohtia. Sen sijaan laatukriteereihin sisältyvät verkkopalvelujen johtamiseen ja hyötyjen mittaamiseen liittyvät osiot on jätetty pois tästä suosituksesta. Tämä suositus poikkeaa laatukriteerijulkaisusta myös siinä, että tässä tarjotaan verkkopalveluiden toteuttajille apuvälineitä palvelun tuottamisprosessiin ja ohjeistusta prosessin eri vaiheisiin.”

Keitä suositus sitten koskee? Kysehän on siis julkisten verkkopalveluiden toteuttajista, ts. viranomaisista (”valtion- ja kunnallishallinnon tietohallinto”), ja tarkemmat kohderyhmät ovat tässä:

– palveluiden/prosessien omistajat
– palveluiden toteuttamisesta päättävät tai palveluita hankkivat henkilöt
– palvelua suunnittelevat henkilöt
– palveluiden sisällöntuottajat
– palveluiden tekniset toteuttajat
– palveluiden toimittajat

…eli kutakuinkin kaikki tavalla tai toisella prosessissa mukana olevat. Suositusten lopussa on monta hyödyllistä ja käyttökelpoiselta vaikuttavaa liitettä, joita käyttääkseen ei tarvitse olla valtionhallinnon virkamies: esimerkiksi kuvaus verkkopalvelun suunnittelun ja toteutuksen prosessista ja ohjeet tarjouspyynnön tekemiseen hyödyttävät varmasti monia. Lainsäädännöllisistä näkökohdista puhuttaessa sitten huomaakin, että kyseessä on viranomaistahon tuottama dokumentti, ne kun eivät ihan ensilukemalla avaudu. Mutta tietääkö joku kuinka suositusten noudattamista valvotaan, vai valvotaanko edes?

1 Comment

  1. Mikko

    En tiedä, mutta näin luulen: Tällä hetkellä JHS:t lienevät nimensä mukaan vain suosituksia, eikä niiden käyttöön velvoiteta mitenkään (käyttöä ehkä kuitenkin pidetään silmällä). JUHTA:n viime syksyn seminaarissa puhuttiin valmisteilla olevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä, joka velvoittaisi *joidenkin* suositusten huomioimiseen (ks. http://www.biomi.org/internet/jhs-seminaari.html ). En kyllä tiedä miten asia on edennyt syksyn jälkeen.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑