Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Murheenkryynejä

Viimeisinä päivinä ennen lomalle jäämistä tunnun olevan erityisen altis kaikenlaisille kämmeille verkossa: viimeisimpänä tänä aamuna yrittämäni muuttoilmoituksen teko. Kun ei vaan onnistu, niin ei. Mikä ihme siinä on, että jos tapahtuu virhe, niin käyttäjää ei voi siitä informoida? Tai jos informoidaan, ja kehotetaan ottamaan yhteyttä ”asiakaspalveluun”, niin siihen samaan hengenvetoon ei voida kertoa niitä asiakaspalvelun yhteystietoja? Argh!

No, tällä kertaa en sentään joutunut yhtäkkiä englanninkieliselle palvelusivulle. Sellaistakin on tapahtunut. Tuli myös todistettua, että puhelinpalvelu todella toimii 24 tuntia vuorokaudessa.

Tässä kohdassa minulla ei ainakaan ole epäilystäkään siitä perustuuko käytettävyys empirismiin vai ideologiaan, vaikka Nielsen sitä kolumnissaan pohtiikin: Usability: Empiricism or Ideology? Toki kyse on kummastakin, mutta käytettävyydestä puhuminen ideologiana saa helposti kaikki makuasioista kiistelijät liikkeelle, eikä niistä jokaista voi raahata käytettävyyslaboratorion lasin taakse todistamaan mitä huono käytettävyys käytännössä tarkoittaa.

Idealismia on tässä ammatissa pakko oppia hillitsemään, mutta kokonaan sitä ei pidä tukahduttaa. Elämä on kompromisseja täynnä, sen tietää Nielsenkin: ”As a user advocate, you need both perspectives: usability as empiricism and usability as ideology. […] When taking the empirical approach, you must be unyielding and always report the truth, no matter how unpopular. […] In contrast, when viewing usability as an ideology, you must be willing to compromise. […] it’s crucial that you argue for the importance of usability findings, and supplement bare facts and numbers with ideology and advocacy.”

3 Comments

  1. JP

    Millaista ongelmaa tarkoitat? Pipariasetuksia vaiko jotakin perustavampaa käytöskukkaa? Pitäisi nimittäin tehdä lopetusilmoitus viime tingassa ennen lopullista pakomatkaamme.

  2. Marjut

    Jaa-a, ongelman syy jäi epäselväksi – oikeudet muutokseen vain evättiin ilman selityksiä. Ehkä ne olisivat tienneet siellä asiakaspalvelussa…

  3. JP

    Kuulostaa tavanomaisen kafkamaiselta siis; otan riskin ja varaudun ”asiakaspalveluun”…

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑