Liekö juhannus sekoittanut myös kaupunkijuhlijan pään, kun onnistuin taas kerran sössimään videonauhoituksen eilisillalta. Mutta en ole angstissani yksin, sillä hiljattain briteissä tehdyssä tutkimuksessa paljastui, että videot ovat epäkäytettävien kapineiden listan kärjessä. Omasta kodinkonevalikoimastani ei ihan heti tule mieleen toista laitetta, jonka käyttöohjetta on tarkoin varjeltava katoamasta, sillä muuten esimerkiksi muuton jälkeinen uudelleenohjelmointi saa hien kihoamaan pintaan. Been there. Edes kellonajan muuttaminen ei käy kätevästi. Kuitenkaan ostohetkellä ei ole mitään mahdollisuuksia päästä testaamaan edes keskeisimpiä toimintoja niin videoista kuin muistakaan laitteista, sillä yleensä edes myyjä ei niitä hallitse ilman manuaalia.

Epäkäytettävien kapineiden top 10 näyttää tältä:

1. Videonauhurit
2. Lastenistuimet (autossa)
3. Digi-TV
4. Digikamerat
5. Pyykkikoneet / astianpesukoneet
6. Purkinavaajat
7. Pakkaukset
8. Keskuslämmitys
9. Kämmentietokoneet
10. Kertakäyttövaipat

Tässäkin kohdassa voisi ottaa puheeksi vanhenevan väestön ja miettiä minkälaisia ongelmia ikääntyneille käyttäjille tulee vastaan. Videot ovat hyvä esimerkki: vanhemmillani on ollut videonauhuri reilusti yli parikymmentä vuotta, eikä sen käyttö ole vieläkään sujuvaa. (Malli on tietysti muuttunut välillä, mutta silti.) Olen myös auttanut useampaakin vanhempaa sukulaista ja tuttavaa esimerkiksi lisäämään puhelinnumeroita kännykkään ja etsimään radiosta oikeita asemia. Jos perustoiminnot jo aiheuttavat hankaluuksia, niin entä sitten vähänkään edistyneempi käyttö?

Samaa aihetta käsitellään myös BBC:n Time to get used to usability -kolumnissa. Markkinoille tuotetaan nopeassa syklissä kaikenlaisia vimpaimia, joiden kehityksessä ei ole jäänyt aikaa panostaa helppokäyttöisyyteen tai saavutettavuuteen – vaikka potentiaalinen, rahakas ostajakunta kasvaa kaiken aikaa. ”[…] the number of people who don’t count as ’able-bodied’ is large and getting larger. These people have a lot of money to spend, at least in the developed world. The estimated 54m people with disabilities in the US spend $1 trillion a year – and even in the UK there are 10m disabled customers who have £10bn to spend. It’s too easy for designers and their managers to treat accessibility as an unnecessary and expensive add-on that reduces functionality, but that’s no longer an option.”

Eikä tarvitse olla vanha ja raihnainen sijoittaakseen helppokäyttöisyyteen: jos joku toisi markkinoille superhelpon videonauhurin, olisin jo matkalla kauppaan.