Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kaikkien oikeus?

Lupaan syödä kokonaisen hillosipulin, jos tämä juttu ei saa aikaan kuohuntaa: Accessibility Only For Disabilities?

Verkkosivujen pitäisi olla saavutettavia kaikille, myös erilaisia ohjelmia käyttäville, se on selvä. Ja saavutettavuutta ei takaa se, että koodi on standardinmukaista (vaikka se hyvä pohja onkin), sataprosenttista saavutettavuutta ei ole olemassakaan, eivätkä saavutettavuus ja käytettävyys ole synonyymejä. Tuttua asiaa.

Mutta sitten: pitääkö kaikilla ylipäätään olla oikeus julkaista verkossa? ”In most professions it takes education, or at least experience, but anyone with a cracked version of Dreamweaver can call himself a web designer and make money from making web sites for others. You don’t have to know the least bit about HTML or CSS, accessibility or usability. With some talent for graphic design and some marketing skills you can go far. Very far.”

Aihe liippaa läheltä omia kokemuksiani viime päiviltä, kun olen pitkästä aikaa yrittänyt opastaa noviisia html:n saloihin (vaikka omakin osaaminen on käytön puutteessa hiukan ruosteessa). Kuinka voidaan yhtä aikaa ottaa verkon mahdollisuuksista kaikki irti ja samalla antaa sen toimia temmellyskenttänä jokaiselle taidoista riippumatta? Tässä on yksi ratkaisu: ”If we are to be able to develop the Web properly, it needs to be stricter. In order not to make web publishing a black magic only mastered by a technocratic elite, one single thing is needed: publishing tools that are easy to use while still guaranteeing strict, well-formed markup.” Silti jäljelle jää kysymys siitä, onko tarpeen antaa jokaiselle oikeus julkaista sivuja verkossa. Hmm.

3 Comments

  1. Sedis

    Totta kai kaikilla on OIKEUS julkaista verkossa. Mistä moinen kysymys?

    Eri asia ja se pahempi on se, että niin harvalla on MAHDOLLISUUS julkaista verkossa.

  2. Marjut

    Ehkä tuo ”oikeus” on tässä kohdassa vähän turhan kärjekäs ilmaisu. Jutun kirjoittajan pointti oli tämä: ”At the same time I can’t help wondering one thing: does it really go without saying that you should be able to publish HTML documents without any knowledge about HTML?”

    Sananvapaus on asia erikseen, tässä näkökulma on enemmänkin tekninen. Kyllä minäkin mielelläni soisin, että välineet mahdollistaisivat html-sivujen julkaisemisen standardien mukaisesti. Uuzmediamaailmassa vain ainakin omien kokemusteni mukaan on koko lailla tabu sanoa ääneen, ettei sivujen tekeminen dreamweaverilla vielä tee kenestäkään oikeaa osaajaa.

  3. edsel

    Tästä ongelmasta tuli mieleen yhdeksän vuoden takainen Siegel ja artistin pulppuilevan luomisvoiman väkivaltainen tekninen kahlitseminen:

    http://www.d.umn.edu/~cstroupe/ideas/siegel.html

    ”That’s like telling the artist how to hold the brush!” Oi voi.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑