Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Esteetön esimerkki

Näkövammaisten keskusliitto on tehnyt kotisivuilleen kasvojenkohotuksen ja julkaissut uuden, esteettömän verkkopalvelun. Liitto haluaa osoittaa uusilla kotisivuillaan, ettei esteettömyyden tarvitse merkitä värittömyyttä ja kuvattomuutta, vaan kyse on pikemminkin tahdosta ja taidosta ottaa huomioon kaikki käyttäjäryhmät, tiedotteessa kerrotaan. Ja vielä: esteettömän internetsuunnittelun perussääntönä on, että sivujen sisältö ja ulkoasu erotetaan toisistaan. Tällöin palvelu toimii sujuvasti paitsi näkövammaisten apuvälineillä, myös mobiililaitteilla tai hitaammilla verkkoyhteyksillä. Ja siitähän hyötyvät kaikki. Hyvä!

Lisäys: Niin kuin kommenteissa jo mainittiin, eivät nämäkään sivut suinkaan täydelliset ole. Saavutettavat kyllä, mutta käytettävyyden kanssa on sitten vähän niin ja näin. Saavutettavuus ja käytettävyys eivät kuitenkaan ole toisiansa poissulkevia elementtejä, joten tässä kohdassa on ilmeisesti suunnittelutyö jäänyt vielä kesken.

Oletteko muuten pistäneet merkille Tarja Halosen kampanjasivuston kohentuneen toteutuksen? Just kidding! Eihän mikään näin nopeasti muutu.

12 Comments

  1. pni

    Mutta mihin katoaa navigaatio kun siirrytään etusviulta syvemmälle? Kas joillain sivuilla on joku alanavigaatio, mutta sekin katoaa kun siirrytään edemmäs. Ei dokumenttipolkua. Back -nappi on tuiki tärkeä navigaatioelementti.

    Miksi päänavigaatiosta on kaiken muun keskellä linkki ihan toiselle saitille?

    Olkoon saavutettava, mutta käytettävyydessä olisi vielä parantamisen hiukan varaa.

  2. Marjut

    Huomasin itse ihan saman asian. Höh.

  3. Timo

    Eikä siinä vielä kaikki. Kun ottaa kuvat pois käytöstä, ei navigointivalikosta saa näkevä enää selvää.

    Omissakin tuotoksissa saavutettavuus on tietysti vähän niin ja näin, mutta ainahan se on helpoin arvostella muiden käden jälkeä. :)

  4. Marjut

    Mutta jos nimenomaan jollain tietyllä ylisanalla mainostetaan, niin kyllä silloin sopiikin vähän ruotia. Etenkin kun samoilla sivuilla toivotaan, että muutkin tahot ottaisivat esimerkkiä tästä toteutuksesta. Harmi.

  5. pni

    Niin ja navigaation koodi, joka voisi siis olla ihan lista, onkin kasa divejä joissa on paljon spacer -nimisiä 1×1 px giffejä.

    Mutta yritys on hyvä, siitä pari peukaloa pystyyn. Tuonhan pitäisi siis olla helppo korjata kun on sisältö ja ulkonäkö erotettu toisistaan

  6. Heidi

    Niinhän se taitaa olla, että vaikka olisi kuinka hyvät aikomukset, niin ei se toteutus aina silti täysin onnistunut ole. Kiva kuitenkin huomata, että saavutettavuus-asioihin aletaan heräilemään pikkuhiljaa laajemmaltikin.

    Tuo NKL:n etusivun Ajankohtaista-laatikko herätti kyllä hieman hilpeyttä. Sieltä löytyy otsikko ”Ohje tekstikoon suurentamiseksi”, jonka alla on pienellä tihrulla (ainakin minun selaimeni oletusfonttikooilla katseltuna) lyhyt teksti, joka kertoo, kuinka helppoa sivujen tekstikoon vaihtaminen on. Itse jouduin suurentamaan selaimen fonttikokoa ylipäätään erottaakseni, mitä tekstissä sanottiin. ;-) Ehkäpä ”hiukan” kätevämpää olisi, jos tuo näkyvämpi otsikko itsessään olisi ollut linkki kyseiseen ohjeistukseen… :)

  7. Aki Björklund

    Onhan tuolla ihan perustason saavutettavuusmokiakin, kuten labelittomat lomakkeet. Ei todellakaan ole helppoa tai miellyttävää tuollaisia täytellä ruudunlukusoftalla.

    Yhteistyökumppaniksi mainittu Paperjam Oy mainostaa tehneensä EUDeaf2003-saitin, joka pikavilkaisulla näyttää huomattavasti paremmalta toteutukselta. Silti, ei se WAI AAA:ta ansaitse, vaikka niin väitetäänkin.

    http://www.paperjam.fi/tyot/eudeaf.html
    http://www.eudeaf2003.org/

  8. Marjut

    NKL:n sivuilta ei sentään mitään esteettömyystiedonantoa löydykään, testasitko täyttääkö yhtään A:ta? Sitä vain jäin miettimään, että toimivatkohan sivut sitten ”paremmin” vaikka kännykällä, vai mikä lienee ollut perusteena mm. tuolle navigointiratkaisulle. Ja millä perusteella sivuja ylipäätään mainostetaan saavutettavina?

    Hyvä esimerkki siitä, ettei kannata uskoa mitä lukee.

  9. Timo

    Tiukka arviointiraati on taas kerran puhunut. Suunta kuitenkin on oikea, mutta parantamisen varaa jää (myös itselle).

  10. Marjut

    Aina on parannettavaa! Itse en tohtisi väittää alkuunkaan, että esim. omat sivuni olisivat esimerkilliset (suutarin lapsi, junou). Se miusta vain on sääli, että huomasin saavutettavuutta hehkuttavan uutisen levinneen jo tiedotusvälineisiinkin. :-(

  11. Josku

    Marjut, eudeaf2003.org (etusivu) todennäköisesti saa ”puhtaat” paperit online-työkaluilta.

    Jokainen voi tarkistaa saavutettavuuden todellisen tilan yksinkertaisesti menemällä etusivulle ja korvaamalla kuvat alt-tekstillä.

    WAI, kohta 1.1: Tarjoa tekstivastine jokaiselle ei-tekstimuotoiselle elementille

  12. Heidi

    ”Sitä vain jäin miettimään, että toimivatkohan sivut sitten ”paremmin” vaikka kännykällä, vai mikä lienee ollut perusteena mm. tuolle navigointiratkaisulle.”

    Lähetin NKL:lle palautetta uusista sivuista ja sainkin jo heti vastauksen. Navigaatiopalkin puuttumista perusteltiin näin:

    ”Sivuston laajuuden vuoksi päädyimme siihen, että navigaatio ei seuraa
    mukana. Vaikka navigaation pystyykin ohittamaan sivun sisältöön
    päästäkseen, on totuus kuitenkin se että sokkokäyttäjälle sivun
    lukeminen on työläämpää jos linkkejä on paljon. Kysymys oli meille
    melkoinen pähkinä, tähän sitten päädyttiin. ”

    Tähän ratkaisuun päädyttiin, kun oli toteutettu tusinan verran esteettömyystestauskierroksia ja kaksi käytettävyystestauskierrosta.

    Kyseinen henkilö lupasi vieläpä palata asiaan, jos saa teknisiltä asiantuntijoilta kommentteja muista toteutusnäkökulmista (esim. navigaatio listana divien sijaan, spacer.gifien käyttö, jne.). :)

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑