Kun puhutaan käytettävyyden arvioimisesta, yleensä ensimmäisenä tulee mieleen heuristinen arvio, ja Nielsenin kymmenen heuristiikan lista, jonka tulkitseminen ja varsinainen käyttäminen arvioinnissa voikin sitten jo olla työläämpi juttu. Tosiasiassa verkko on pullollaan muitakin heuristiikkalistoja, joissa samoja käytettävyysperiaatteita on purettu auki helpommin hyödynnettävään muotoon. Merkille pantavaa on sekin, ettei sama heuristiikkasetti välttämättä toimi kaikissa tilanteissa – esimerkiksi oppimisympäristöjä arvioidaan vähän eri näkökulmasta kuin jotain ohjelmistotuotetta tai intranettiä.

Pelkkä heuristinen arvio on harvoin tarpeeksi käytettävyyden kokonaisvaltaisessa arvioinnissa. Arvioitavalla sivustolla (tai tuotteella tms.) on myös käyttäjiä, tavoitteita, tehtäviä, joita pitää pystyä suorittamaan ja tietty käyttökonteksti, joiden huomioiminen on yhtä lailla tärkeää. Siksi heuristisesta arviosta on monenlaisia variaatioita, jotka ottavat käytettävyyttä huomioon laajemmassa mittakaavassa. Näppituntumalla sanoisin, että aika harva asiantuntija nojaa pelkästään kymmenen heuristiikan listaan, vaan tosiasiassa käyttää sitä vain arvion osana.

Tänä aamuna haaviin jäi pari uutta heuristiikkoihin liittyvää asiaa. Persona-led Heuristic Inspection is Here -artikkelissa käsitellään heuristisen arvion käyttämistä yhdessä persoonien, ts. sivustolle määritellyn käyttäjäprofiilin kanssa: ”They [researchers] reviewed each site as one of the personas, and took notes as if the persona had performed a ’think aloud’ commentary on it. Then they went back and reviewed the pages visited and the comments to see if the site had conformed to or violated any of the heuristics. […] method applies the heuristics more intensively than a simple check-list approach would do.”

Samasta artikkelista on peräisin myös Audience-Centered Heuristics: Older Adults (pdf), heuristiikkalista, joka on suunniteltu käytettäväksi etenkin silloin, kun sivuston kohderyhmänä ovat iäkkäät käyttäjät. Erinomainen lista, joka sopii mainiosti käytettäväksi muissakin arvioissa. Meni työkalupakkiin samantien!