Aika hurja tutkimustulos: taannoin selvisi, että keskivertokäyttäjältä tuhraantuu keskimäärin 5 tuntia viikossa tietokoneen kanssa tappelemiseen – ja tämä ei tarkoita vain ongelmatilanteita, vaan myös ohjelmien avautumisen odottelua, printterin asetusten tarkistamista jne. Kustannukset voi jokainen laskea mielessään, etenkin jos näin tapahtuu työajalla. No, joskus viisi tuntia ei riitä. [lähde]

Tässä kontekstissa sopiikin ihmetellä mitä ohjelmistojen ja verkkosivujen tekijöiden päässä liikkuu, kun maailmalle syydetään jatkuvasti tuotteita, joiden taso on lähempänä ladaa kuin mersua. Tiettävästi kuitenkin suurilla ohjelmistotaloilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin on palkkalistoillaan asiantuntijoita, joiden erityisosaamista on huolehtia sitä, että tuotteiden käytettävyys ja käyttömukavuus ovat kohdillaan. Koska itse olen joutunut luopumaan mersuhaaveistani jo aikoja sitten (vaikken ladaan vielä suostukaan tyytymään), osui Is ”good enough” good enough? -kirjoitus suoraan maaliin.

Käytettävyydestä on helppoa nipistää, ja yllättävän helppoa huonoon käytettävyyteen on myös tyytyä. Markkinavoimat jylläävät tässäkin kohdassa: ”It seems then that people are willing to tolerate applications that are less than efficient, and even when they are not the most efficient solution in the market. At some level, the returns on using the application are seen to outweigh the perceived problems. Sadly for the field HCI and usability, this means that effort might be best placed in trying to develop an interface that is not perfect, but rather just ’good enough’. This will depend significantly upon the company and how much market share its product has.”

En kuitenkaan haluaisi olla niin pessimisti, että alkaisin suunnitella uranvaihtoa putkimiehen ammattiin ihan vielä. Voisiko vaikkapa Firefoxin läpimurrosta olla havaittavissa jonkinlaista asennemuutosta? Tällä hetkellä kasvavat käyttäjät tuskin tulevaisuudessa tyytyvät puolivillaisiin ratkaisuihin, kun taustalla on jo kokemuksia paremmasta ja tarjolla on niin paljon muutakin. Asennemuutos on se hitain muutos.