Ikääntyvien lisääntyvä määrä verkon ja sen palveluiden käyttäjinä on ollut kovasti tapetilla taas viime päivinä. Kuluttajatutkimuskeskus julkisti tällä viikolla tutkimuksen verkkopalveluiden vaikutuksesta ikääntyvien hyvinvointiin (pdf), ja sen mukaan ikääntyvät suhtautuvat entistä myönteisemmin internetiin ja käyttävät sen kautta saatavia palveluja aiempaa enemmän. Myönteisen suhtautumisen vauhdittajina olivat etenkin runsas palvelujen käyttäminen ja pitkät asiointimatkat – verkkopalveluiden käyttäjien asiointikustannukset olivat keskimäärin noin 13 % pienemmät kuin nettiä käyttämättömillä. Kääntöpuolena on kuitenkin se, että jos riittävät tiedot, taidot tai varat puuttuvat, jää helposti internetin ulkopuolelle.

Verkon seniorikäyttäjiä on tutkittu myös briteissä, jossa suuntaus on samankaltainen: asenteet ovat aikaisempaa myönteisempiä, mutta vaara pudota ulos kehityksen raiteilta on silti suuri. Brittitutkimuksessa kävi ilmi myös se, että ikääntyvät kokevat teknologiayritysten sivuuttavan vanhenevien tarpeet tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä, vaikka juuri teknologia on parantanut monen elämänlaatua.

Hei kaikki verkkopalveluiden kehittäjät ja tuottajat! Trendi on tässä, ja kysyntä lisääntyvää – miksei kukaan vastaa huutoon? Ikääntyvät eivät kuiskauksia kuule.

Lähteitä:
BBC News: Silver surfers say net is ’vital’
Tietoyhteiskunta.fi: Edistävätkö verkkopalvelut ikääntyvien hyvinvointia?
Dialogi: Verkkopalvelut edistävät ikääntyvien hyvinvointia