Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Päätä särkevä internet

Eipä ihan ensimmäisenä tule mieleen puhua migreenistä kärsivistä ja verkkosivujen saavutettavuudesta samassa lauseessa, mutta uskokaa pois: verkkosivutkin voivat laukaista päänsärkykohtauksen. Verkon ulkopuolisessa elämässä en voi katsoa esim. vilkkuvia stroboja kuin pari sekuntia kerrallaan, sen jälkeen alkaa ohimoissa jyskyttää. Vilkkuvat valot voivat laukaista myös epilepsiakohtauksen vilkkuvaloille herkillä henkilöillä, ja muistelen, että uutisissakin oli hiljattain maininta jostain tietokonepelistä, joka sai aikaan samaa. Verkkosivuilla esiintyvät tietynlaiset raidoitukset, niin kuin huono kontrastikin, tuntuvat silmissä häijyiltä, ja saavat vaihtamaan nopeasti osoitetta.

Tuntuuko turhalta nillitykseltä? Suomessa migreeniä sairastaa yli puoli miljoonaa ihmistä, ja Amerikassa luku on 23 miljoonan kieppeillä. Ihan pienestä ryhmästä ei siis ole kyse. Migreenipotilaat on kuitenkin helppo huomioida verkkosivujen suunnittelussa: jätetään vain ne silmissä vilkkuvat siksak-kuviot ja koristeet pois.

Lue lisää: Design websites for 23 million migraine sufferers.

2 Comments

  1. parppei

    Ehdottomasti samaa mieltä! Migreenistä (aurallisesta) kärsivänä minäkin olen kiroillut välkkyvaloja ja silmiin käyviä kuvioita niin verkkosivuilla kuin muussakin elämässä.

    Mahdollisille turhan nillityksestä syyttäjille tekisi hyvää saada pieni demonstratiivinen migreenikohtaus ;). Eivät syyttäisi enää.

  2. Stello

    En sairasta migreeniä, mutta esim. monilla saiteilla näkyvät vilkkuvat mainosbannerit ärsyttävät ihan sairaasti.. Jos on pakko lukea tekstiä niin ettei banneria voi skrollata piiloon, niin peitän sen jollain paperilla (nopeampaa kuin ikkunan pienentäminen ja asetteleminen..), koska tekstiin keskittyminen on muuten ihan mahdotonta.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑