Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Älä satuta käyttäjää

Maanantaiaamuna sorvin ääressä on mitä otollisin paikka pohtia ergonomiaan liittyviä kysymyksiä. Viikonloppuna lihakset ovat melkein ennättäneet lepoasentoon, mutta ei ihan – kesäloma hoitanee rentoutuspuolen tehokkaammin. Jottei elämä olisi pelkkää kipua ja kolotusta, on työpisteeni seinälle kiinnitetty sarjakuva, joka jaksaa vielä naurattaa.

Joihinkin epäergonomisiin ratkaisuihin voi yrittää vaikuttaa itsekin: voi opetella käyttämään hiirtä kummallakin kädellä (yritykseksi jäi) ja muistaa säännölliset tauot työssä. Runsaalla vedenjuonnilla on muitakin hyviä vaikutuksia kuin nestetasapainon ylläpitäminen… Oma helmasyntini on tuolin reunalla kököttäminen silloinkin, kun periaatteessa näen näytölle ihan hyvin, vaikka usein onkin niin, että yksityiskohtien tarkastelu pakottaa viemään nenän lähemmäs ruutua, johon se myös helposti jää. Mitä siitä muuta voisikaan seurata kuin jumittavia hartioita.

Hyvällä tuurilla käytettäväksi suunniteltu ratkaisu on samalla myös ergonominen, ja päinvastoin. Harvoin tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi yksi yleisimmistä napinan kohteista, liian pieni fonttikoko, on myös ergonomiaan vaikuttava tekijä. Kärttyinen käyttäjä listaa tämän ja muutamia muitakin ongelmia ergonomia-aiheisen kirjoitussarjan avausjaksossa: Ergonomics, Part 1: The science of not hurting the user. Muutama poiminta:

”All programs should let you choose fonts — it is simply impossible to pick a font which is reasonable for all displays and all eyes. Of particular note is that the lowest common denominator approach, so good in many aspects of computer design, leaves people squinting to see teeny-tiny fonts that would probably look good on a 640 x 480 display.

[…] High-res displays also leave you with graphic size problems. A lot of Web pages carefully designed to be elegant and legible on a 1024 x 768 display, or even 800 x 600, look like ant tracks on a higher-resolution display. This is one of the cases where graphical buttons which just contain a word are particularly odious.

[…] A badly adjusted monitor can really hurt. If you’re suffering serious eyestrain, consider a new monitor.”

Ja sitten kun joku vielä keksisi helposti säädettävän monitorin.

1 Comment

  1. Nina

    Mullakin on ihan helmasyntinä tuo kökötys ihan tuolin reunalla. Ja monitorini on liian korkealla ja kamala. Valivalivali. Vasemman puolen lihakset hartioissa ovat aivan tulessa!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑