Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kinttupoluilta valtatielle

Haun ohella käytettävyydessä eniten ongelmia aiheuttava alue on navigointi – ja voi pojat, siinä sitä työsarkaa riittääkin! Verkossa voi kikkailla ja tuoda julki omaa taiteellista näkemystään monella eri tapaa, mutta navigointi on sellainen asia, jonka kanssa järjen käyttö on enemmän kuin sallittua. Ihan aiheellisesti voi kysyä mitä virkaa on sellaisilla sivuilla, joilla ei voi tai osaa liikkua. Silloin tulee hakukonetta ikävä, vaan mikä on todennäköisyys sille, että huonosti navigoitavilla sivuilla olisi hyvä hakutoiminto?

Hyvä apuväline navigoinnissa on käyttää sivupolkuja. Paino sanalla apuväline, sillä ne harvoin, jos koskaan, voivat toimia onnistuneesti oikean navigointimallin korvikkeena. Vaikka harva käyttäjä tutkimusten mukaan käyttää sivupolkua varsinaiseen liikkumiseen, parhaimmillaan se kuitenkin auttaa käyttäjää paitsi hahmottamaan oman sijaintinsa sivustolla, myös ymmärtämään asiakokonaisuuksia, joihin sivujen sisältö on mahdollisesti ryhmitelty. Pahimmillaan huonosti toteutetut sivupolut(kin) voivat sekoittaa käyttäjää entisestään.

Sivupolkujen hyöty ei kuitenkaan rajoitu pelkkään navigoitavuuteen, vaan ne puolustavat paikkaansa myös hakukoneoptimoinnissa, kertoo Breadcrumb (contextual) Links And Search Engine Optimization -artikkeli. Koska sivupoluissa usein esiintyy haussa käytettyjä avainsanoja, niistä on hyötyä sekä sivuston sisäisissä että ulkoa tehdyissä hauissa.

Vaan ei niitä sivupolkujakaan kannata ripotella sivuille, ellei niille ole tarvetta – tasapaino ennen kaikkea: ”Balance the goals of your site visitors with your business goals. If breadcrumb links genuinely help your site visitors and make your search results more relevant, by all means, add breadcrumb links to your site. If they do not help, then don’t use them. […] You can have the most user-friendly Web site on the planet. However, if people cannot find your site, then usability isn’t going to matter much, is it? My solution is to make end users happy and to follow all of the guidelines set forth by the Web search engines. From my perspective (as a Web developer, search expert, and usability professional), I give a thumbs-up for breadcrumb links.”

2 Comments

  1. Haloo

    Marjut,

    C’mon. Älä horise näitä käytettävyysjuttuja 24/7. Vaihda joskus vapaalle. Nauti kesästä, taiteesta, miehistä tai jotain. Elä ja anna toisten elää. Jaksat sitten paremmin leikkiä asiantuntijaakin…

    On olemassa intohimoa ja on olemassa epäautenttista elämää (mauvais foi). Olet sortumassa jälkimmäiseen.

    Rakkaudella,
    Kauneuden ja viisauden ystävä

  2. Vakilukija

    Hei Haloo, ei kannata lukea käytettävyysaiheista blogia, jos ei halua lukea käytettävyydestä… Kukin tulee autuaaksi tyylillään!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑