Iso osa työstäni on kirjoittaa näppis sauhuten parannusehdotuksia melkoiselle kirjolle käytettävyysongelmia, joista monet ovat saman asian toistoa, tai korkeintaan variaatioita teemasta. Totaalisen epäkäytettävään tai suorastaan käyttökelvottomaan sivustoon törmää onneksi harvoin, jos koskaan, mutta sitäkin useammin ongelmat kerääntyvät juuri niihin toimintoihin, jotka ovat käyttäjän kannalta kriittisimpiä. Niin kuin nyt esimerkiksi haku.

Jonkinlainen hakutoiminto on melkein kaikilla sivustoilla, joita keksiä saattaa, ja siellä missä sitä ei ole, sitä tarvittaisiin. Tämä tulee yleensä esiin viimeistään käytettävyystesteissä, kun käyttäjä on hikoillut paitansa märäksi yrittäessään löytää tarvittavaa tiedonmurua. Mutta ihan liian usein kauniisti sivuille sijoitettu hakutoiminto onkin ihan yhtä tyhjän kanssa, ja saattaa johtaa käyttäjän vielä syvemmälle suohon, vaikka tarkoitus varmaankin oli toinen. Tästä voisi päätellä, ettei hyvän haun toteuttaminen olekaan ihan niin simppeliä kuin voisi kuvitella – etenkin jos käytössä oleva taustajärjestelmä tarjoaa vain rajalliset mahdollisuudet sen toteuttamiselle.

Searching Questions -artikkelissa on ohjeet hyvän haun ja käyttökelpoisten hakutulosten toteuttamiseen pähkinänkuoressa. Kannattaa lukea, ja muistaa myös tämä pointti: ”Finally and most importantly, if you don’t have a good search function, don’t make it so tempting. People are much more successful browsing than using a poor search, so if you’re not confident, don’t put a search box on every page. Instead, put a link to search on every page. That one extra click will subtly direct users to browse rather than search. But if you know you’ve got a great search function, flaunt it. Users will use it, and praise your name with every result found.”