Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Tulevaisuuden tarpeita

What will be the usability needs of the future? -kirjoituksessa pohdiskellaan
tulevaisuuden haasteita käytettävyydelle. Listalle ovat päätyneet mm. suuren tietomäärän käsittelemisen ja tiedon saavuttamisen tavat, tietoturva ja kännykät, eli aika teknisillä linjoilla liikutaan. Itse lähestyisin aihetta ihmisläheisemmin: kun tekniikka ja internet tulevat yhä useamman ulottuville mitä erilaisimpien (pääte)laitteiden muodossa, on käytettävydelle todellinen haaste pystyä vastaamaan hyvin heterogeenisen asiakaskunnan erilaisiin tarpeisiin. Siis esimerkiksi että samaa kännykkää pystyy käyttämään niin Pihtiputaan mummo kuin naapurin insinööriopiskelijakin. Saman tiedon saattaminen kaikkien ulottuville mitä erilaisimpien tuuttien kautta jatkaa haasteiden luomista – pidemmän päälle ei voi olla kovin kannattavaa se, että räätälöidään jokaiselle aparaatille omat esitystavat. Epäilemättä myös Kiina-ilmiö tulee näkymään käytettävyydessäkin tavalla, jota en vielä osaa pukea julkilausumaksi saakka. [via]

Lisäksi lisäisin listalle gaalasta viisastuneena vielä helposti avattavat kirjekuoret.

3 Comments

  1. Emil Virkki

    ”vastaamaan hyvin homogeenisen asiakaskunnan erilaisiin tarpeisiin” – eikö kuvailemasi asiakaskunta ole enemmänkin heterogeeninen?

  2. Marjut

    Onhan se. Typo! Korjattu. Kiitos.

  3. Kookos

    Itse olen myös vakuuttunut siitä, että juuri oikean tiedon löytyminen suuresta informaatiomassasta on yksi suurimmista haasteista tulevaisuudessa. Jos en olisi tästä vakuuttunut, se olisikin huolestuttavaa, koska sisällönhallinta on minun leipälajini ;-)

    Paperimateriaalien järjestämiseen erikoistuineilla laitoksilla, joita myös kirjastoiksi kutsutaan, on pitkät perinteet, kun taas sisällönhallintateknologiat tuntuvat olevan lapsenkengissään. Tiettyyn rajaan asti kirjastotiede (ja monet muutkin tieteet, esim. lingvistiikka ja psykologia) auttavat, mutta tarvitaan myös käyttöliittymäsuunnittelua ja ymmärrystä ohjelmoinnista. Tällainen ammattiryhmä on vielä nuori ja ammatinharjoittajien lukumäärä pieni. Identiteettikin on vähän hakusessa vielä.

    Esimerkiksi kysymys siitä tarvitaanko järjestelmiin aina jonkunlainen käyttäjälle näkyvä kategorisointi (navigointi- tai kansiorakenne) vai riittääkö haku metadatan perusteella on huippumielenkiintoinen kysymys, johon odotan vastausta esimeksiksi siitä uudesta Windowsista (mikä-sen-version-nimi-olikaan). Jos ei muuten, toivottavasti asia saa lisää huomiota uuden käyttöjärjestelmän lanseerauksen myötä.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑