Saavutettava.fi julkaisee suomenkielisiä artikkeleita ja muuta relevanttia materiaalia saavutettavuudesta ja web-standardeista. Tavoitteena on tarjota keskitetysti tietoa niistä web-julkaisun suositeltavista toimintatavoista, joilla varmistetaan, että verkkosivut ja -palvelut ovat yhtälaisesti kaikkien ulottuvilla. Tämä ei ole aprillia!

Pakollisen mainoslauseen jälkeen: kiitos, Josku ja Mikko! Poksautetaan shamppanjapullo auki!


Virallinen ilmoitus:

”The power of the Web is in its universality. Access by everyone regardless of disability is an essential aspect. (Webin voima on sen yleismaailmallisuudessa. On keskeistä, että se on kenen tahansa saavutettavissa vammoista ja rajoituksista riippumatta.)”

– Tim Berners-Lee, WWW:n keksijä

Tietoverkoista on tulossa yhä suurempi osa elämää, jolloin sen mahdollisuuksien pitäisi olla yhtäläisesti kaikkien ulottuvilla. Näin ei kuitenkaan ole. Saavutettavuudessa on kyse siitä, kuinka hyvin www-sivut ovat esimerkiksi sokeiden, kuurojen, liikuntaesteisten ja ikäihmisten käytettävissä. Se ei kuitenkaan liity vain vammaisiin, vaan tarkoittaa erilaisuuden huomioimista, josta hyötyvät kaikki käyttäjät. Tavoitteena on, että yhä useampi pääsee osalliseksi tietoverkon tuomista mahdollisuuksista riippumatta osaamisesta, iästä, laitteista, henkisistä tai fyysisistä rajoitteista.

Usein saavutettavuuden suurimpana esteenä on silkka tietämättömyys, vaikka verkko on tietoa väärällään. Hyvänä kakkosena on harhaluulo siitä, että kun se on niin vaikeata, ja kolmantena, että se on kallista.

Vuoden 2004 lopulla löimme viisaat päät yhteen ja päätimme koota saavutettavuuden tietopankin, josta kuka tahansa kiinnostunut voisi helposti ja suomen kielellä löytää kaikki relevantit ohjeet, linkit, vinkit ja käytännön esimerkit saavutettavien ja standardinmukaisten verkkosivujen tekemiseksi. Saavutettava.fi näki päivänvalon.