Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Mobiilit suunnitteluhaasteet

Emotionaaliseksi heittäytynyt Don Norman pohdiskelee uusimmassa kolumnissaan kännyköiden sosiaalisestikin ärsyttäviä piirteitä ja sitä, kuinka niihin voitaisiin puuttua paremman suunnittelun avulla. ”It is easy and fun to think of the great advances in telecommunications, computation, and entertainment that will mark the next few years. But while we may relish the thought of all those wonderful technologies and opportunities, let us also remember that these come at a cost. The cost is partially monetary, but more and more it is in human-measures: annoyance, irritation, and frustration. It is what makes us wish to throw away the technology even as we embrace it.”

Ihmiset käyttävät sitkeästi huonostikin suunniteltuja tuotteita ja palveluita, mutta näin ei tietenkään pitäisi eikä saisi olla. Valinnanmahdollisuuksien lisääntyessä toleranssi pieniä ärsytyksen aiheita kohtaan kuitenkin vähenee: tarjontaa on niin paljon, että joku muu on varmasti keksinyt jo paremman ratkaisun. Norman kertoo puhelinten huonosta käytettävyydestä esim. viestien lähettämisen ja ajoturvallisuuden suhteen, mutta ehkä tärkeimmät havainnot koskevat niitä ominaisuuksia, jotka häiritsevät muita kanssaeläjiä. Vaikka kyseessä olisikin sosiaalinen tilanne, voi siihen silti löytyä ratkaisu teknologian puolelta.

Normaalin viestimisen ohella yksi itse eniten käyttämäni puhelimen ominaisuus on sen äänen mykistäminen tai vaihtaminen piippaukselle. Nokialaisessani vaihtamista ei ole tehty liian helpoksi, sillä virtakytkimen kautta käyvä pikareitti aiheuttaa ihan liian usein räppäkäpälissäni sen, että onnistun kytkemään puhelimen kokonaan pois päältä. (No, ainakin puhelin on silloin hiljaa.) Sain taannoin tilaisuuden räplätä erään lähimmäisen tuoretta Sony Ericssonin S700i -kapulaa, joka paitsi miellytti visuaalisesti, myös sisälsi (ainakin) yhden ihanan ominaisuuden: sen sai kytkettyä äänettömälle suoraan oikean valintanäppäimen valikosta. Naps-naps. Helpoin koskaan näkemäni ratkaisu, joka kenties on vakiotapa ericssoneissa. Kun puhelin oli muutenkin mukava ja käyttöliittymältään hyvinkin kelvollisen oloinen, sai tämä suhteellisen pieni ominaisuus minut hiukan pohtimaan paluuta Ericsson-käyttäjäkuntaan joskus tulevaisuudessa. Valintapäätös voi siis olla hyvinkin pienestä kiinni: käytettävyydellä on merkitystä.

2 Comments

  1. Vieras

    Saat sen hiljaiseksi vieläkin helpommin. Pidä vain hetki C -painiketta pohjassa. Uudestaan, niin äänet palaavat takaisin.

  2. Marjut

    Nerokasta!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑