Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Laadukasta verkko-opetusta

Korviini kiiri tieto, että Verkko-opetuksen laatu Helsingin yliopistossa -hankkeen julkaisu Laadukkaasti verkossa – yliopistollisen verkko-opetuksen ulottuvuudet (pdf) on ilmestynyt. Samalla annettiin ymmärtää, että julkaisu tarjoaa näkökulmia ja välineitä verkko-opetuksen kehittämiseen sekä laatutyön toteuttamiseen yliopistossa. Koska julkaisun takana on tuttuja nimiä, piti yrittää ottaa asiasta vähän enemmän selvää – kerrottiinhan sähköpostitiedotteessakin, että hankkeen sivuilta löytyisi lisää tietoa julkaisusta.

No, eipä löydy. Tietoja haeskellessa huomasin sen sijaan sen, että Helsingin yliopiston sivujen ajankohtaiset tiedot on monessa kohdassa jätetty kätevästi päiväämättä – siinä voi lukija itsekseen miettiä kuinka ajankohtaista tieto mahtaakaan olla. Näin sitä on tottunut blogien tutu(mma)ksi tekemään ilmaisutapaan, jossa tiedon todellinen ajankohtaisuus käy heti ilmi.

Julkaisu itsessään jätti tovin silmäilyn perusteella hyvinkin positiivisen jälkimaun. Kehitystä on tosiaankin tapahtunut, kun nykyisin pystytään jo käsittelemään ja tutkimaan verkko-opetuksen laatua teknisten kysymysten ja standardien sijaan. Vielä neljä vuotta sitten kritisoin kovasti verkko-oppimisen tekniikkakeskeisyyttä sisältöjen ja oppimisprosessin kustannuksella, mutta tässä julkaisussa niitä korkeintaan sivutaan. Tosin ihan ilman standardeja ei pitkälle pötkitä, sillä kansainvälisessä yliopistomaailmassa verkko-opetuksen laatustandardeja määritellään kovaa vauhtia.

3 Comments

  1. JP

    Johtopäätösten sijasta esitetään vain epilogi, mutta yliopistollista osaamista toki yllin kyllin.

  2. Jere Majava

    En ole ehtinyt vielä tuota lukemaan, mutta yliopistolla opetusteknologiatyötä tekevänä suhtaudun kyllä erittäin skeptisesti ns. laatutyöhön. Laatua olaanl nyt kovasti ”tuomassa” verkko-opetukseen ikään kuin kyseessä olis jotenkin uusi ja ihmeellinen asia, josta yliopistossa ei tähän asti olisi mitään kuultukaan…

    No joo, pitänee ensin lukea itse raporttikin, ennen kuin sanon mitään ennakkoluulojen esittämistä voimakkaampaa.

  3. Marjut

    No, minusta tuntuu, että tämä on vain osa luonnollista sykliä uuden konseptin tarkastelussa. Nyt ollaan jo puhuttu mm. teknologiasta ja sisällöistä, joten laatu seuraa aika loogisesti jatkossa. Törmäsin lisätietoja haeskellessani myös johonkin toiseen, melkein samalla tavalla nimettyyn verkko-opetuksen laatua käsittelevään dokkariin, ja jouduin hetken aikaa miettimään, että mikäs näistä olikaan nyt se oikea… Mutta mitä luulet, milloin aletaan tutkia verkko-opetuksen vaikuttavuutta ja raportoida sen tuloksista? Etenkin yritysmaailmasta kiinnostaisi kovasti kuulla miten verkko-oppimiselle asetetut tavoitteet on saavutettu ja minkälaisia tuloksia syntyi.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑