Vaivihkaa yhdeksi lempisivustokseni hiipinyt uiGarden kertoo maaliskuun numerossaan mm. käytettävyysperiaatteista eri puolella maailmaa, värien merkityksestä ja käyttäjän kontrollista. Ehdoton lukupaketti!

Erityisesti haluan nostaa esille Usability Half-Way Round the World -artikkelin, jossa pohdiskellaan mm. onko käytettävyysasiantuntijuus samankaltaista Kiinassa kuin se on länsimaissa, ja voiko länsimaisia käytettävyysperiaatteita soveltaa kiinalaisiin käyttäjiin. Artikkelissa sivutaan myös kiinalaisten viehtymystä voimakkaisiin väreihin ja animaatioihin, jotka meikäläisittäin ovat kauhistus, mutta selvää vastausta ei löydy sille miksi näin on – ja onko tämä asia, joka tulisi ottaa huomioon esim. käytettävyyttä testatessa ja arvioidessa.

Oman kokemukseni perusteella tämä tulisi ehdottomasti huomioida sekä testeissä että arvioissa. Suomalaiset käyttäjät parahtavat herkästi tuskasta jo yhdestä sivulla vilkkuvasta elementistä, kun taas vaikkapa singaporelainen ei ole moksiskaan, vaan toivoo jopa lisää flashia ja elämyksellisyyttä. Jos siis tarkoituksena on toteuttaa (tai arvioida) sivusto monessa kulttuurisessa kontekstissa toimivaksi, on tässä suunnittelijalle melkoinen haaste!