Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Invapaikalla

Samalla kun alt-attribuuttien, avainsanojen ja metatietojen ylenpalttinen käyttö edesauttaa hakukoneiden löytämistä verkkosivulle, se voi tehdä esim. ruudunlukijan käyttäjän olon varsin tukalaksi ja huonontaa käyttäjäkokemusta merkittävällä tavalla. Keyword Stuffing = Parking in Handicapped Spaces -artikkelissa kerrotaan lisää: ”By stuffing keywords into every available attribute, tag or background, users in assistive technology are forced to listen or view these long strings of keywords, with no context, sense or understanding of any structure.”

Siis: kohtuus kaikessa, käyttäjät mielessä. ”True optimization creates a website that is an accessible, valuable site to users on all platforms, browsers and user-agents. Ensuring that a web site is able to communicate to all users, regardless of disability and access is part of marketing a web presence.”

3 Comments

  1. Juha-Mikko

    Ruudunlukijat ja vepin sisällön tarjoaminen näkövammaisille on hienoja asioita. Ikävä kyllä he ovat niin marginaalinen ryhmä veppisivujen käyttäjistä, ettei ruudunlukijoita kannata ajatella sivuja tehtäessä. Avainsanojen lisäämisestä alt-tageihin on enemmän hyötyä parantuneena hakukonenäkyvyytenä kuin siitä on haittaa, että kaikki ruudunlukijan varassa olevat jättää käymättä sivuilla.

    Harrastelijoiden (eli bloggaajien) sivustoilla asiat voidaan hoitaa kuntoon sivuston ylläpitäjän omalla motivaatiolla, mutta kaupallisissa sivustoissa ruudunlukijoiden huomioimista ei voida perustella taloudellisesti — ellei sivuston kohderyhmänä ole sellaiset henkilöt, jotka käyttävät ruudunlukijoita.

    Ehkä sitten, kun hyvänäköiset alkavat kuuntelemaan veppisivujen tekstiä ruudunlukijoilla, voi tällaisella säätämisellä olla oikeasti merkitystä.

  2. Marjut

    Ehkä asian voisi huomioida jo suunnitteluvaiheessa niin, että pienellä panostuksella ja suhteessa vähäisellä vaivannäöllä saadaan paljon hyvää aikaan _kaikille_. Muussa tapauksessa mieleen tulee helposti, että on tietty ryhmä ihmisiä, joita ei edes haluta jonkin sivuston kävijöiksi: vähän niin kuin ravintolan ovella, jonne ei pääse sisälle ilman oikeanmerkkisiä farkkuja ja sopivaa ihonväriä. Näkörajoitteisten määrä ei ole ihan pieni, vaikka se marginaaliselta ryhmältä vaikuttaakin.

    Toisekseen: jokainen meistä ikääntyy, ja kuka tahansa voi vaikka joutua onnettomuuteen, jonka jälkeen on pakko turvautua apuvälineisiin esim. netissä surffaillessa. Sivuja toteuttavasta tahosta kertoo aika karua kieltä se, että otetaan lähtökohdaksi ennemmin tappiin viritetty hakukonenäkyvyys kuin se, että sivujen käyttö on sujuvaa niille, jotka sivuille tulevat. Good news travel fast.

  3. Josku

    Derek Featherstone selittää viime kesäkuisessa merkinnässä aika hyvin siitä, kuinka monet, jo suunnitteluvaihessa huomioidut asiat helpottavat sivuston käyttöä:
    http://www.boxofchocolates.ca/archives/2004/06/18/children-and-accessibility-it-matters

    Täytyy myöntää, että monia jutussa mainittuja asioita on tullut kaivanneeksi jo yhden pienen pojan isänä.

    Huonot ”alt-tagit” suututtavat myös silloin, kun on hitaan yhteyden takana. Kuvien lataamisen poiskytkeminen nopeuttaa surffailua huomattavasti, Tällöin huomaa helposti kuinka järkevien, lyhyiden ja asiallisten tekstivaihtoehtojen käyttö tekee sivustolla vierailusta huomattavasti miellyttävämpää.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑