Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Kulttuurisidonnaista

Vieläkään en ole löytänyt kauan kaipaamaani materiaalia kulttuuristen tekijöiden huomioimisesta käytettävyystesteissä ja ryhmäkeskustelutilanteissa (pitää varmaan kirjoittaa itse), mutta sen sijaan tuoreena uunista tupsahti syliin tämä artikkeli: The cultural importance of usability testing.

On yleisesti tiedossa, että esimerkiksi väreillä on erilaisia merkityksiä eri maissa, mutta värit ovat vain pieni osa kaikesta siitä informaatiosta, johon verkossa törmää. Myös länsimaisen kulttuurin sisällä ja jopa samaa kieltä puhuvien maiden välillä on eroja, jotka kannattaa ottaa huomioon mietittäessä sopivaa lähestymistapaa verkkosivuilla. Artikkelin parasta antia ovatkin vertailut brittiläisten ja amerikkalaisten (käytettävyys)vaatimusten välillä. Tässä yksi esimerkki: ”UK audiences are usually happy to have their name appear in a list of countries, though they react well to having UK appear near the top as a ’quick choice’. They realize that the UK is just one country of many. However we’ve found that US audiences often find this a complete turnoff – if US is not set as the default option, their reaction can be quite negative.”

No, enpä voi sanoa että olisin yllättynyt, mutta jäin miettimään, että onkohan tämä sellainen asia jota on erityisesti testeissä kysytty vai onko se ilmennyt muuten. Jos käyttäjät ovat siitä ihan asiakseen kysymättä maininneet, niin eipä voi kuin huokaista. Mutta kaikkinensa vastaavia vertailututkimuksia olisi mukavaa lukea enemmänkin: kuinkahan yhtenäistä sakkia me pohjoismaalaiset esimerkiksi olemme, ja onko Suomen sisällä eroja vaikkapa suomenruotsalaisten ja suomalaisten välillä?

2 Comments

  1. ramin

    Jossain kansioiden syövereissä minulla on joitakin tutkimuksia luotettavuudesta eri kulttuurien näkökulmasta, erityisesti webin kannalta tutkittuna. Voin kaivaa niistä tietoja jos haluat.

    Yhtenä vinkkinä voisin antaa opiskelukaverini aloittaman tutkimushankkeen Ethnocomputing (http://cs.joensuu.fi/~ethno/). En ole vähän aikaan seurannut miten hänellä on hanke edennyt, mutta ajatuksena on nimenomaan kulttuurisidonnaisuuksien arvioiminen ITn piirissä, ei vain käytettävyydessä vaan yleisesti.

    Ehkä edelleen ongelmana on kuitenkin käytettävyystutkijoidenkin valtaosan tuleminen nimenomaan teknologian parista eikä sieltä pehmeämmältä puolelta.

  2. Marjut

    Kiitos, tutkimukset ovat erittäin tervetulleita! Tuota Ethnocomputingia muistelen joskus aiemmin katsoneeni, mutta hyvä että muistutit, uusi visiitti on varmaan paikallaan. Siispä suunta sinne!

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑