Jos kiinalainen kulttuuri kiinnostaa, jo aikaisemmin kehaisemassani uiGarden-verkkolehdessä on jälleen tarjolla oiva lukupaketti, josta poiminta ohessa.

Promoting Usability Engineering in China on perusteellinen katsaus käytettävyyden tilanteesta Kiinassa. Tällaista tietoa on yleensä todella vaikeaa saada kaiveltua esiin mistään, joten juttu on todellinen aarre. Firmat siirtävät tuotantoaan ja markkinoitaan valtavalla volyymilla Kiinaan, joten kilpailukyvyn takaamiseksi luonnollisesti myös käytettävyyden merkitys ja kysyntä Kiinassa kasvavat. Kiinan väkilukuun nähden panostus on vielä todella vaatimatonta: vain parikymmentä eri tahoa työskentelee käytettävyysasioiden parissa, ja alan opiskelu on mahdollista vain muutamassa paikassa. Haasteita siis riittää niin osaamisen lisäämisen kuin menetelmien maastouttamisenkin saralla. Ja monessa muussa kohdassa.

Tässä kohdassa pitää kuitenkin sanoa, että mikäli mielii kaukomaille käytettävyyttä, tai mitä tahansa kehittämään, on syytä olla hyvin perillä sikäläisestä kulttuurista. Soitellen sotaan -mentaliteetilla kun saattaa tehdä enemmän hallaa kuin hyötyä. Epäilemättä Kiinan varsin teknishenkinen lähestymistapa käytettävyyteen asettaa ihan omanlaisensa haasteet – siinä on syytä olla standardit hyvin hallussa…