Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Hyvästi maalaisjärki

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Niin kuin se, että erääntyvistä kirjastolainoista pitäisi lähettää erikseen muistutus lainaajan kännykkään, tai se, että pikaruokafirmoja haastetaan oikeuteen siksi, että niiden ruokaa syömällä, voi hyvänen aika sentään, saattaa lihoa. Tänä aamuna korvaan särähti pahasti aamu-tv:n pirteä sääennustajatyttönen, joka moneen kertaan säätiedotusta kertoessaan painotti sitä, että Suomessa tällä hetkellä vallitsevaan normaaliin talvikeliin kuuluu olennaisesti se, että tiet saattavat olla liukkaita. Ymmärsittekö? Talvella on lunta, lunta voi olla myös teillä, ja tienpinnat saattavat jäätyä. Sellainen on talvi.

Onkohan niin, että kaupungistumisen myötä on turhaa enää vedota maalaisjärjen käyttöön? Tilalle on tullut kaupunkilaisjärki, jolla monia asioita tuntuu olevan niin kovin vaikea käsittää ja jossa vastuun voi kätevästi sysätä jonkun muun niskaan.

10 Comments

  1. Veera

    Tämä on sitä samaa osastoa kuin että varusmiehille pitää erikseen kertoa pitkien kalsarien käytöstä talvisessa säässä.
    Ihmiset vieraantuu terveen järjen käytöstä, koska nykymaailmassa on liian helppo luottaa siihen, että joku muu hoitaa asiat puolestasi.

    Tähän ilmiöön liittyy olennaisesti moni muukin meitä puhuttava aihe esim. tämä lasten varjeleminen internetin pahoilta voimilta sekä se, että jos ja kun jotakin ikävää tapahtuu, on tärkeintä löytyy siihen syyllinen. Joku muu kuin minä itse.

  2. Marjut

    No just näin. Tuo ”kyllä joku muu hoitaa ja huolehtii” -mentaliteetti korpeaa päivittäin: hyvänä esimerkkinä ovat vaikkapa monet työpaikan älyttömyydet. Niin kuin se, että jos maitoa on kaatunut keittiön pöydälle, niin minun ei tarvitse sitä pyyhkiä, koska en sitä läikyttänytkään ja koska kyllä joku muu sen hoitaa. Ja tietysti se, että haastetaan tupakkafirmoja oikeuteen. Alkoa ei sentään kukaan taida olla haastamassa mihinkään? Paitsi että vedettiinhän se salmiakkikossukin joskus myynnistä, koska ihmiset, oh my God, joivat sitä.

  3. parppei

    Lieneekö urbaanihuhu, että ruotsalaisille suositeltiin ainakin jonakin talvena radion säätiedotuksen yhteydessä pipon käyttöä, jos pakkasta oli tarpeeksi?

    Ja muistakaahan ne lapaset myös…!

  4. PA

    Mitä pahaa on kirjaston tekstarimuistutuksissa (saati sähköposti-)? Minusta kovasti järkevämpää kuin lähettää hitaita ja kallita kirjeitä.

  5. Marjut

    Muistutuksessa ei mitään pahaa sinällään olekaan, mutta voisi tietysti ajatella, että olisi jokaisen vastuulla muistaa ihan itse palauttaa ne kirjat eräpäivänä kirjastoon. Eivät kai ne tekstiviestitkään ilmaisia ole..?

  6. JP

    Mielestäni ei vain voisi, vaan pitäisi… piittaamatonta on päästää myöhästymään. Koko homma menettää merkityksensä sooloiluun/ajattelemattomuuteen – ja hankaloitetaan turhalla tavalla kanssaihmisten eloa.

    Jos tuollaiset muistutukset tulevat joskus käyttöön, niistä pitää kyllä laskuttaa asianomaisilta omavastuu.

  7. marimba

    Joku oli haastanut Pelkokerroin-ohjelman tekijät oikeuteen kokemastaan pahasta olosta, joka purkautui oksennuksena (!), kun tämä oli katsellut ohjelmassa esitettyä iljettävyyksien syömistä. Olen sanaton. (via TS)

  8. PA

    On se minusta hieman kumma, että puhutaan palveluyhteiskunnasta ja nyt on yhtäkkiä väärin vaatia tai edes toivoa palvelua. Kautta maailman sivun kirjastot ovat lähettäneet myöhästymismuistutuksia postitse eikä kukaan valittanut mitään. Nyt joku keksii ehdottaa, että saman voisi tehdä (käytännössä) ilmaiseksi, automaattisesti ja oleellisesti nopeammin sähköpostilla, ja yhtäkkiä herää kauhea valitus arjenhallintaansa kykenemättömistä nykyihmisistä.

    Miksei kukaan ole koskaan valittanut, että postitettava myöhästymisilmoitus on silkkaa holhousta ja luulisi aikuisten ihmisten itse asiansa hoitavan?

  9. Marjut

    Myöhästymismuistutus onkin eri asia kuin se, mistä tässä alun alkaen on kyse eli siitä, että pitäisi lähettää muistutus _lähestyvästä_ eräpäivästä. Jo menneestä eräpäivästä huomauttaminen on kokonaan toinen juttu.

  10. PA

    Ok, sitten olen lukenut eri taustajutun. Minä luulin, että oltiin korvaamassa myöhästymisilmoa, joskin sillä erolla, että viesti tulisi heti eikä viikon myöhässä.

    Jos sama järjestelmä kykenee lähettämään muistutuksen etukäteenkin, ei tämä ole minusta kuin plussaa.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑