Joskunkin linkittämä The Accessibility Challenge -juttu on surullisen tutun kuuloinen tarina siitä, miten hyvät aikomukset jäävät arkipäivän jalkoihin – must-luettavaa kaikille sisällöntuottajille ja lohdutusta järjestelmien rakentajille: ”When we work with clients, nobody questions the goal of accessibility. Quite the opposite. But businesses and government agencies do not have unlimited resources, and they don’t always have technically-oriented staff. I realize there are many individuals pushing for improved user agents and technology; until someone can copy and paste clean HTML from Word or convert to a well-formatted (even if structurally incorrect) PDF file, websites will be littered with the ghosts of well-intentioned content authors who had to balance the ’shoulds’ with reality.”

Saavutettavuuden ylläpitäminen verkkosivuilla ei ole ihan helppoa ja vaivatonta nykyisillä työvälineillä, eikä etenkään silloin, jos osaamista puuttuu. Mutta mielestäni osaamattomuuden taakse ei silti pidä piiloutua: kuka nykyisistä verkkosivujen sisältöjen tuottajista olisi vielä 10 vuotta sitten uskonut kliksuttelevansa julkaisujärjestelmien painikkeita jokapäiväisessä työssään?

Kenties jonkun ihanteena on päivästä toiseen muuttumattomana säilyvä leipätyö, jonka osaa vaikka silmät ummessa takaperin, mutta aika epärealistiselta kuulostaa, että kukaan varsinkaan tietokoneiden kanssa millään tasolla tekemisissä oleva voisi tuudittautua siihen, että no nyt on tullut opittua kaikki. Aina on lisää opittavaa: saavutettavan verkkosisällön tuottamisen periaatteet ovat vain yksi osa kokonaisuudesta. Kyllä se tekniikkakin ennen pitkää ehtii kyytiin mukaan – lainsäädännön kiristyessä sen on pakko. Ja vaikkei heti osaisikaan tehdä sivuista saavutettavia kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, niin kyllä vähänkin on parempi kuin ei mitään.

Lisäys: Tuoreena uunista näpsäkäs työkalu avuksi väriyhdistelmien kontrastin määrittelyyn: Colour Contrast Analyser 0.9.