Tiistain foorumista sai paitsi paljon ajattelemisen aihetta, myös hyviä käytännön (linkki)vinkkejä. Kulttuuria kaikille -verkkosivustoa rakentamassa ollut Sari Salovaara vinkkasi brittiläisen Museums, Libraries and Archives Councilin sivuilta löytyvästä julkaisulistasta, jolta löytyy mm. 12 opasta sisältävä Disability Portfolio.

Näiden kahdentoista oppaan joukosta tutustumisen arvoinen on etenkin Using Technology (pdf), jossa on mm. selkeästi kerrottu mitä saavutettavuus verkossa tarkoittaa ja annettu ohjeita saavutettavan verkkosivuston ostamiseen. Erityishuomion ansaitsee mielestäni varsin hyvä selvitys saavutettavuuden ja käytettävyyden eroista:

”Accessibility is about the technical processes of creating a website.
Usability is about the ways in which users can interact with the site.”

Esityksessään Sari Salovaara mainitsi sen, kuinka vaikeaa Suomesta on löytää sellaisia suunnittelijoita ja graafikoita, jotka tietävät saavutettavuuden toteuttamisen periaatteet ja osaavat toteuttaa ne käytännössä. Osaajien löytäminen olikin ollut todellinen onnenpotku, jota Salovaara kuvasi näin: ”Oli hyvä tehdä töitä sellaisten suunnittelijoiden kanssa, jotka tiesivät mitä tekivät, joille ei tarvinnut selittää saavutettavuuden periaatteita ja lähtökohtia alusta alkaen, ja jotka eivät kyseenalaistaneet periaatteiden noudattamisen tarpeellisuutta. Hyvä suunnittelija osaa tehdä kiehtovaa jälkeä, joka on samalla esteetöntä ja saavutettavaa. Se on kilpailuvaltti ja iso bonus.”