Taustamusiikkia käyttäjälähtöiselle digitalisaatiolle

Saavutettavuuslaki lähenee

Information Society for all: Commission opens consultation to make ICT products and services more accessible: Euroopan komissio on käynnistänyt julkisen konsultoinnin saavutettavuudesta – siitä, kuinka informaatioteknologian hyödyt ja mahdollisuudet saataisiin kaikkien ulottuville ikään ja kykyihin katsomatta. Ehdotuksia voi kommentoida 12.2. saakka. Huomioimisen arvoista on mm. se, että ehdotuksissa on enemmän kuin vain rivien välissä luettavissa pyrkimys saavutettavuuslainsäädäntöön:

”Legislation demanding accessibility exists already in some Member States and in countries outside Europe. In Europe, several legislative documents already have provisions which can be used to enforce eAccessibility. The full potential of this legislation should be explored.”

”The Commission proposes to have a follow up of the eAccessibility situation in 2006, looking at the success of this approach, a possibility to take other measures should be open including legislation.”

Kommentoi: Public on-line consultation on a proposed Commission Communication on eAccessibility.

4 Comments

  1. Aapo Laitinen

    Hieman surkuhupaisaa, että sivulla valitellaan sitä, ettei kysely ole saavutettava. Se tuli myös käytännössä testattua, eli lähetyspainike jäi kokonaan puuttumaan Safarilla.

    Pitää toivoa, että lainsäädännöstä tulee järkevä ja että ehtoja ei hakata kiveen. Saavutettavuusasiantuntijoidenhan mukaan esimerkiksi WCAG 1.0 sisältää muutamia suorastaan haitallisia vaatimuksia.

  2. Marjut

    Niinhän se on, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Ovathan nuo EU:n sivut kaikkinensa käytettävyysmielessä painajainen. Pistää miettimään, että kuka niitä toteuttaa ja istuuko sama taho päättämässä mahdollisesta saavutettavuuslainsäädännöstä sitten joskus…

  3. Josku

    Vaikkei WCAG 1.0 täydellinen olekaan, niin se on käytännössä ainoa järkevä ohjeistus jota seurata (kaikista sen puutteista ja huonoista vaatimuksista huolimatta). Tilanne jossa monella eri instanssilla kaikilla on omat suosituksensa kuulostaa lähinnä sietämättömältä.

    Siihen mennessä kun EU:ssa on aika tehdä päätöksiä asian suhteen, lienee WCAG 2.0 saanut suositus-statuksen, joten sen käyttäminen mahdollisen lain pohjana olisi perusteltua.

  4. Aapo Laitinen

    En tarkoittanut sitä, että eri organisaatiot loisivat omat suosituksensa, vaan että vaadittavat ohjeet tulevat jonnekin lakikokoelmaa helpommin muutettavaan paikkaan, ja että ohjeiden soveltuvuutta sen hetkiseen nykytilaan valvotaan esim. vuosittain. Siitä olen yhtä mieltä, ettei WCAG:issa kokonaisuutena ole vikaa ja että se on paras paikka aloittaa.

    Itse näkisin mielelläni webiä koskevien suositusten lähtevän liikkeelle web-standardien noudattamisesta ja selainohjelman osavastuusta saavutettavuudessa. Käsittääkseni nykyisin usein ”saavuttamatonta” sisältöä käytetään ”saavuttamattoman” selaimen päälle viritetyllä apuvälineellä. Sen lisäksi että tehdään sisällöstä saavutettavaa, pitäisi myös selaimesta tehdä saavutettava ja mielellään hankkiutua eroon erillisestä selaimesta ja apuvälineestä.

© 2024 Matkalla

Theme by Anders NorenUp ↑