Accessibility From The Ground Up: A Primer for the Web designer on kelpo artikkeli saavutettavuudesta, tällä kertaa hieman teknisemmästä näkökulmasta, mikäli html:n vääntämistä voi tekniseksi sanoa (kaikki eivät kuulemma voi, minulle on kerrottu). Voiko flashia käyttää? Entä javascriptiä tai taulukoita? Näihin kysymyksiin artikkeli tarjoaa vastauksia.

Saavutettavuudessa on loppujen kyse yksinkertaisuudesta; siitä, että pienillä valinnoilla voi saada paljon hyvää aikaan: ”If you want to reach the greatest number of users possible, it’s best to write clearly and simply and design your interfaces to be consistent from page to page. For some people, simple usability advice like this is an absolute accessibility need.”

Parhaat, vähemmän tekniset palat esitetään kuitenkin heti alkajaisiksi, ja parhaus tässä tapauksessa tarkoittaa selkeää listausta niistä syistä, miksi saavutettavuudesta pitäisi ylipäätään välittää. Oman kokemukseni mukaan näitä syitä ei voi toistella liikaa, ja silti niitä tuntuu olevan vaikeaa sisäistää. Siispä jälleen kerran:

Enemmän käyttäjiä: ”[…] following accessible design practices as a part of everyday design ensures that you will reach more users, both with and without disabilities.”

Saavutettavuus on hyvä suunnitteluperiaate: ”Sites with consistent design and code and that adhere to Web standards are not only easier to maintain, they’re easier to use. Adherence to Web standards is not that hard, and comes with a number of ancillary benefits to authors, like search engine optimization and easy transformation.”

Saavutettavuuden huomioiminen ei ole liikaa vaadittu: ”At its most basic, accessibility asks for text replacements for non-text content, semantic code, and a clean, understandable interface.”

Ja monissa maissa se on jo laki. Oman arvioni mukaan viiden vuoden sisällä niin on myös EU:ssa. Nyt on hyvä hetki ryhtyä muokkaamaan asenteita ja hankkimaan lisäoppia, jos se on tarpeen. Jokaisella on oikeus käyttää tuotteita ja palveluita osaamisesta, kyvyistä ja päätelaitteista riippumatta.