Helsingin yliopiston opiskelijakirjaston verkkojulkaisusarjassa on ilmestynyt raportti e-kirjojen käytöstä ja käytettävyydestä (pdf). Teoriassa e-kirjojen käytöstä koituu yliopistolle säästöjä samalla kun kirjojen saatavuus helpottuu, mutta kuinka on sähköisten kirjojen todellisen käytettävyyden laita?

Niin, jo ennalta tiedetyt faktat tulivat tässäkin tutkimuksessa ilmi: näytöltä lukeminen on hidasta ja epämiellyttävää, eikä lukemista helpota myöskään se, että lukupaikka on usein rauhaton, sillä e-kirjaakaan ei aina ”saa mukaan”.

”Sitä helppoutta ja vaivattomuutta, mikä liittyy painettujen tekstien lukemiseen, eivät etekstit ole pystyneet vielä korvaamaan. Kirjojen lukemisessa on tärkeää sivujen vaivaton kääntely, helppous valita uusi kohta mistä aloittaa lukemisen, muistiinpanojen vaivaton tekeminen sekä vaivattomuus vaihtaa lukuasentoa ja säädellä istumismukavuutta. Ihmisten on myös pystyttävä valitsemaan, missä ja milloin he kaikkein mieluiten haluavat lukea, ja paikan jossa he voivat olla rauhassa. Ergonomian kannalta ajateltuna tietokoneen ääressä istuminen ja lukeminen rajoittaa lukijan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan lukemismukavuuteensa.”

Lisäksi käyttö edellyttää tiettyä lukuohjelmaa, jota kaikilla ei ole saatavana ainakaan kotioloissa. Tutkimuksen tekoon e-kirjat voivat sen sijaan soveltua paremmin, vaikka samalla pelätäänkin tutkimusten tason kärsivän.

Kauan eläköön ihan oikea kirja!