Joulupukki kuuli toiveen – eipä palele varpaita tulevanakaan vuonna!

villasukat

Villasukat ovat kyllä monikäyttöinen ja käyttökelpoinen keksintö. Koska olen ollut villasukkien uskollinen käyttäjä jo reippaat 30 vuotta, on oiva hetki luoda syvällisempi katsaus näihin jalkojen jaloihin ystäviin Nielsenin heuristiikkojen hengessä (tosin ilman vakavuusluokituksia).


1. Tuotteen tilan näkyvyys
Käyttäjän pitäisi aina pystyä nopeasti huomaamaan mikä on tuotteen tila tai toiminto.

Perusoletuksena on, että villasukat ovat henkilökohtaiset ja valittu vastaamaan käyttäjän tarpeisiin. Villasukka on heti käyttövalmis. Kevyt lämmitys esim. patterilla saattaa lisätä käyttömukavuutta huomattavasti. On mahdollista sujauttaa epähuomiossa jalkaan kostea tai peräti märkä sukka, mikä on epämiellyttävää, mutta yleensä kosteuden tuntee kädellä ennen sukan viemistä itse jalkaan. Kantapään kohtakin osuu paikoilleen viimeistään toisella yrittämällä. Mahdollisesti rikkoutuneen sukan näkee suhteellisen vähällä vaivalla, jolloin sen voi jättää käyttämättä.

2. Tuotteen ja tosielämän vastaavuus
Tuotteen ja sen ohjeiston tulisi käyttää tavallisesta elämästä tuttuja termejä, sanontoja ja käsitteitä mieluummin kuin omaa erikoistermistöä.

Villasukka on perinteisen sukan näköinen ja muotoinen: jokainen vaatekappaleiden kanssa tekemisissä oleva tietää, miten sukka toimii ja mitä sillä voi tehdä.

3. Käyttäjän kontrolli ja vapaus
Käytön pitäisi olla tuotteen käyttäjän määrättävissä, eikä päinvastoin. Peru- ja Tee uudestaan -toiminnot ovat suositeltavia. Kokeileva käyttö, josta ei aiheudu ongelmia, on suotavaa.

Villasukka on täysin käyttäjän kontrolloitavissa. Sen voi laittaa vaivatta jalkaan ja ottaa siitä pois. Jopa väärän kokoista villasukkaa voi yleensä kokeilla ilman vakavia seuraamuksia.

4. Yhteneväisyys ja standardit
Tuotteessa tulisi käyttää viestejä ja toimintoja yhteneväisesti tarkoittamaan aina samoja asioita. Hyvä tuote tukee opitun siirtämistä niin, että olemassa olevien käyttöstandardien avulla on helppo käyttää myös uutta tuotetta.

Kaikissa villasukissa on varsi ja terä; joistakin tosin on saatettu jättää kantapää pois, jolloin käyttö helpottuu entisestään, vaikkei käyttömukavuus välttämättä lisäänny. Varren pituus voi vaihdella – yleensä varsi peittää ainakin nilkan, mutta voi joskus ylettyä jopa polveen tai ylikin. Joissakin uusissa malleissa on jokaiselle varpaalle oma lokero, joka tekee käytöstä hiukan mutkikkaampaa. On kuitenkin mahdollista, että noviisi oppii myös varvassukkien käytön lyhyen harjoittelun jälkeen.

Villasukkien värityksellä ei ole standardeja, mutta perinteisempien mallien varressa voidaan usein havaita raitapari. Aito villasukka on tehty lampaanvillasta, mutta myös koirankarvasta (yäk) ja puuvillasta tehtyjä ”villasukkia” on markkinoilla.

5. Virheiden estäminen
Erinomaiset virheen tunnistukset ja ilmoitukset estävät virheiden syntymistä ja toistumista. Opastuksen tulisi olla aina helposti saatavilla ja ymmärrettävissä.

Villasukkien onnistunut käyttäminen ei vaadi erillisiä ohjeita. Niiden kunnossapito sen sijaan on syytä ohjeistaa, mikäli villan puhdistamiseen liittyvä säännöstö ei ole entuudestaan tuttu. Yleensä kuitenkin on yleisesti tiedossa, että villa kutistuu ja villasukkia ei kannata tunkea kuudenkympin ohjelmaan. Sukka itse ei anna vihjeitä näistä ominaisuuksistaan, mikä voi kokemattomien käyttäjien käsissä aiheuttaa ongelmia.

6. Tunnistaminen mielummin kuin muistaminen
Tuotteen toimintojen ja vaihtoehdtojen tulisi olla näkyviä. Käyttöliittymän osat ja niiden kontrolloimat toiminnot olisi liitettävä toisiinsa loogisesti niin, että näiden yhteys on pääteltävissä tuotteesta. Käyttäjän ei tarvitse muistaa tuotteen käyttöä eri työvaiheissa.

Kerrankin vastaavaa tuotetta käytettyään ei voi unohtaa kuinka villasukka toimii.

7. Käytön joustavuus ja tehokkuus
Käytön tulisi olla joustavaa ja tehokasta käyttäjästä riippumatta sekä aloitteleville että edistyneille käyttäjille. Tue pikavalintoja ja henkilökohtaisia tapoja käyttää eri tavoin.

Perusvillasukan käyttö on joustavaa ja tehokasta käyttäjän kokemuksesta huolimatta. Edistyneille käyttäjille on erilaisia trendimalleja, mikäli sellaisiin on tarvetta. Villasukat saa jalkaan tarvittaessa myös niitä näkemättä (vrt. sukkien pujottaminen jalkaan pimeässä / silmät kiinni), mutta jos vartalon taivuttaminen eteenpäin on ongelmallista tai kurottuminen tekee tiukkaa, voi käytön aloittaminen vaikeutua.

Äärimmäisessä tilanteessa villasukat voi pujottaa myös käsiin, mutta käyttökokemuksen miellyttävyys ei tällöin ylety samalle tasolle kuin käytettäessä sukkia niiden varsinaista tarkoitusta varten. Villasukkia voi käyttää vuodenajasta riippumatta, vaikka ne mielletään talvikauden asusteiksi.

8. Esteettinen ja minimalistinen design
Tuotteessa tulisi olla vain halutun tiedon, toiminnon, tunnelman ja tyylin ilmaisevat muodot, ei enempää. Esteettisen ilmaisun ei tulisi olla vaikeasti ymmärrettävää.

Villasukkien design on täysin käyttäjän valittavissa ja jopa itse toteutettavissa.

9. Virhetilanteiden tunnistaminen, ilmoittaminen ja korjaaminen
Virheilmoituksista tulisi selvitä helposti mitä tapahtui, miksi näin kävi, miten asia voidaan korjata ja kuinka se voidaan välttää ensi kerralla.

Villasukatkaan eivät ole ikuiset: ne voivat rikkoutua, kadota tai vaikkapa kutistua pesussa, ellei käyttöohjetta ole noudatettu. Niiden edullisen hinnan vuoksi on kuitenkin helposti mahdollista hankkia uudet tai pyytää sukulaistätiä hätiin. Rikkoutuneiden sukkien parsiminen alkaa olla katoavaa kansanperinnettä, mutta mikäli käyttäjällä on korjaamiseen tarvittavat taidot, saa sukista suhteellisen vähällä vaivalla käyttökelpoiset. Laadukkaat villasukat ovat kestävä sijoitus, ja yleensä niiden rikkoutuessa alkaa jo muutenkin olla korkea aika hankkia uusi pari. Rikkoutuneiden tai muuten käyttökelvottomien sukkien lanka tai ehjät osat voidaan ottaa talteen ja käyttää niitä uusien sukkien valmistusaineina.

10. Opastus ja ohjeistus
Vaikka pyrkimys olisikin selvitä ilman opastusta ja ohjeita, ovat ne usein välttämättömiä käyttäjille. Näiden tulisi olla helposti saatavilla, nopeasti etsittävissä, toimintaan opastavia, käyttäjän toimintaa tukevia ja riittävän lyhyitä.

Yleensä villasukkien mukana ei tule erillistä ohjeistusta, ellei niitä osteta valmiina kaupasta, jolloin ohje löytyy tuoteselosteen yhteydestä. Puhelu tädille tai neulomistaitoiselle tuttavalle kuitenkin riittää tarpeellisen ohjeistuksen saamiseen, ellei tietoa entuudestaan ole.

Yhteenveto: Villasukissa ei ole vakavia käytettävyysongelmia, vaan ne ovat perinteisessä muodossaan helppokäyttöiset ja moderneinakin helposti opittavissa. Villasukat ovat käyttäjän kontrolloitavissa ja niitä voi käyttää monenlaisiin tarpeisiin. Huoltaminen saattaa tuottaa ongelmia kokemattomille käyttäjille, mutta sukkien edullisuus helpottaa uuden tuotteen hankkimista, mikäli sukkia ei voi enää käyttää mahdollisesta hoitovirheestä tai rikkoutumisesta johtuen. Villasukka jalkaan, siitä se matka alkaa!