Ehkä yksi syy siihen, miksi saavutettaville www-sivuille viitataan usein kintaalla on se, etteivät tekijät tiedä kuinka saavutettavia sivuja suunnitellaan – tai kuinka lopputulosta voidaan testata. Suunnitteluohjeistuksia on kuitenkin tarjolla varsin hyvin, mutta harvalla njettifirmalla on testausta varten käytössään ruudunlukuohjelmaa saati puhesyntetisaattoria, jotka ovat varsin kalliita investointeja. Opera-selaimen ominaisuuksia voi käyttää tiettyyn pisteeseen saakka, mutta kaikkeen sekään ei taivu.

Siksipä olikin hyvä uutinen, että kaikkien rakastamalle Firefoxille ollaan kehittämässä Fangs-nimistä ruudunlukijaemulaattoria, jonka 0.5-versiota voi jo kokeilla: ”Fangs creates a textual representation of a web page similar to how the page would be read by a screen reader. Right-clicking a page and selecting Fangs from the Firefox context menu will open a popup window with the text representation of the page.”

Tällä hetkellä emulaattorin toimintaa on kokeiltu vain Windows XP:ssä ja Firefoxin 1.0-versiolla. Mutta: vaikka saavutettavuuden testaaminen Fangsilla onkin ehdottoman hyvä juttu, muistuttaa Fangsin kehittäjä, ettei se silti korvaa testaamista oikealla ohjelmalla. Omia kokemuksia raportoin kenties täällä myöhemmässä vaiheessa.